1 април е един от онези празници и дни, които

...
1 април е един от онези празници и дни, които
Коментари Харесай

Какво му е шеговитото на 1 април

1 април е един от тези " празници " и дни, които в случай че не с неистина или смешка, наложително означаваме мислено, без да сме сигурни за какво този ден се смята за друг от останалите.

Истината е, че действително никой не е безусловно сигурен.

Някои имат вяра, че обичаят през днешния ден да се майтапим с приятелите си датира от далечната 1392 година, а корените му се намират в страниците на " Кентърбърийски разкази " от Джефри Чосър.

По-достоверна обаче е историята с Папа Грегорий и неговия календар. Когато Папата оповестил началото на новия календар през 1582 година, датите се изместили от март на януари. Така новата година щяла да бъде на 1 януари, вместо на 25 март (когато честването завършвало и кулминирало на 1 април).

Твърди се, че тези, които научили по-рано за смяната и почнали да празнуват новата година по новия календар, почнали да се подиграват и смеят на тези, които чествали по остарял жанр, тъй като празненствата им съвпадали с 1 април по новия стандарт.

Друга доктрина твърди, че модерният 1 април съответствува с празниците около пролетното равноденствие в античен Рим. На този ден се вдигали огромни панаири и фестивали с маски, по време на които хората правели номера един на различен и се забавлявали.

И макар че няма еднопосочен отговор на въпроса за какво днешният ден е по-различен, не съществува нито една доктрина, която да ни спре да не изпързаляме някого към нас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР