1 6,23 мииларда лева ще достигне дефицитът по държавния бюджет.

...
1 6,23 мииларда лева ще достигне дефицитът по държавния бюджет.
Коментари Харесай

Макроикономистът Щерьо Ножаров: Предвидените от правителството мерки няма да намалят инфлацията. Липсват и мерки насочени към икономическия растеж

1 6,23 мииларда лв. ще доближи дефицитът по държавния бюджет. Увеличението на пенсиите ще се финансира с евросредства. Това демонстрира оповестения от финансовото министерство план за актуализация на държавния бюджет.

Актуализираният бюджет планува нарастване на пенсиите по правилото - всички с 10% и по-късно добавяне на добавката от 60 лв.. Минималната пенсия ще доближи 467 лв., а оптималната - 2000 лв. от 1 юли. Това ще коства на страната 1,4 милиарда лв. като парите ще дойдат от Европа.

" Прави се опит за преконфигуриране на пенсионната система, без да се прави промяна. Вкарването на тези 60 лв. дебалансират напълно правилото на деяние на цялата осигурителна система ", разяснява Щерьо Ножаров, стопански консултант на БСК, представен от Българска национална телевизия.

Хлябът ще има нулева ставка. Въвежда се по-висок данък за цигарите и тютюневите произведения. Очаквано се трансформират ставките по Данък добавена стойност като се понижават до 9% тези за отоплението и природния газ, само че се усилва ставката за вино и бира на 20%.

" Това действително е изненадващо за сектора и проваля неговите капиталови планове ", разяснява Ножаров. Данъчните облекчения за родители на деца под 18 години се усилват надлежно на 6000 лв. за едно дете, 12 000 лв. за две и 18 000 лв. за три и повече. За децата с увреждания са предвиждени облекчения от 12 000 лв..

" Липсват антиинфлационни ограничения, плануваните ограничения изрично няма да трансформират или да понижат инфлацията. Липсват и ограничения ориентирани към икономическия напредък ", разяснява макроикономистът. В своята прогноза министерството на финансите залага средногодишната инфлация за 2022 година да доближи 11,9% като единствено храните ще се усилят с над 23 на 100 към края на годината. С измененията се усилват приходите с 1,6 милиарда лв. и разноските с съвсем 2 милирада. Дефцитът доближава 6,2 милиарда лв. или 4,1% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР