1.5% Е ДЕЛЪТ НА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЦИГАРИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР В

...
1.5% Е ДЕЛЪТ НА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЦИГАРИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР В
Коментари Харесай

Инициатива срещу незаконната търговия

1.5% Е ДЕЛЪТ НА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЦИГАРИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР В КРАЯ НА 2022 година

Потреблението на цигари без български акцизен бандерол през 2022 година  остава на ниско равнище съгласно обичайното проучване на празните опаковки от цигари. Те съставляват единствено 1.5% през 4-то тримесечие на миналата година. Данните от проучването бяха показани от фирмите в „ Инициативата против противозаконната търговия “ на 14 март 2023 година пред представители на Министерство на финансите, Агенция „ Митници “, Министерство на вътрешните работи (Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, Главна дирекция „ Национална полиция “) и Върховна касационна прокуратура.
-->
Отчетените данни сочат следните резултати по тримесечия за 2022 година
1-во тримесечие 2022 година – 2.6%2-ро тримесечие 2022 година – 2.8%3-то тримесечие 2022 година – 3.1%4-то тримесечие 2022 година – 1.5%
Oт тютюневите фирмите обявиха, че правоохранителните институции у нас са постигнали резистентен резултат в битката против противозаконната търговията с цигари макар нестабилната и усложнена интернационална конюнктура. Компаниите приканиха виновните органи да запазят фокуса върху тематиката заради нейната значителност. Данните за 4-тото тримесечие на 2022 година сочат рекордно невисок дял на ползване на цигари без български бандерол от 13 години насам, откогато се организира изследването със събиране и разбор на празни кутии. За следващ регистриран интервал България е с най-нисък дял на незаконния пазар на цигари от всички страни-членки на Европейски Съюз, в които това проучване се организира. Положително се отразяват данните и върху приходите от данък от тютюневи произведения в държавния бюджет, който с помощта на минималния незаконен пазар за първи път през 2022 година надвишиха 3 милиарда лева, по данни на Агенция „ Митници “. Приходите от акцизи от тютюневи произведения в държавния бюджет имат сериозен дял от приходите в хазната, достигащ до 12% от общите приходи и образуват над 50% от всички доходи от данък.

Данните демонстрират, че с максимален дял измежду незаконните цигари на българския пазар са цигари, чиито опаковки са маркирани за безмитна търговия, следвани от фалшификатите, копиращи известни интернационалните марки. Сред празните опаковки са разпознати и кутии с незнайни за нашия пазар марки, които се дефинират от вида „ illicit whites ” – цигари, създадени и предопределени за незаконно разпространяване. Изследването регистрира на ползване на цигари без български акцизен бандерол във всеки от 20-те града от главната извадка на изследването, като задачата е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които тези равнища са над междинното за страната. В два от градовете - Плевен и Благоевград, е регистрирано нулево равнище на цигари без бандерол, което е забележителен триумф:



В 6-те града от спомагателната извадка, където също се организира проучването, заради характерния им профил или местонахождение, също се резервира ниско равнище на ползване на незаконни цигари. Сред тях нулево равнище на контрабандни цигари е регистрирано в края на предходната година в Димитровград:



През 2022 година митническите органи са задържали, иззели и обезпечили като доказателство над 41.5 млн. къса цигари (в това число пури и пурети). Това количество е приблизително 33% повече от откритите през 2021 година цигари, като за трето тримесечие откритите незаконни цигари са 24% повече, а в четвърто тримесечие - 55% повече по отношение на 2021 година На година база доминира количеството арестувани цигари на вътрешните граници с Европейски Съюз в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт (56.05%), следвано от тези – на външните граници на Европейски Съюз (39.44%) – разяснява по време на форума Лъчезар Кръстев, заместник-директор на Агенция „ Митници “.

През 2022 година от структурите на Министерство на вътрешните работи са конфискувани 42 175 781 къса цигари, което е с 9,2 пъти повече от конфискуваните цигари през 2021 година (4 559 626 къса) и 38 046 кг нарязан тютюн, или с 82,7% повече от 2021 година (20 830 кг). През месец май на територията на гр. Ботевград и през месец август на територията на гр. Варна са разрушени незаконни заводи за произвеждане на цигари от чиновници на ГДБОП - заяви на срещата Калин Литов, шеф отдел „ Митнически режим, данъчно-осигурителна система и културно-исторически полезности “ в ГДБОП.

Компаниите от „ Инициативата против противозаконната търговия “ обявиха, че битката с незаконните цигари би трябвало да продължи да е явен приоритет на правоохранителните органи в полза на държавния бюджет и противодействието на незаконните действия у нас. Те подчертаха също, че предвидимостта на законовата рамка е потвърдено ефикасен фактор за опазване на стабилността на бизнес средата у нас.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР