1/3 от всички построени жилища в България са необитаеми. Такава

...
1/3 от всички построени жилища в България са необитаеми. Такава
Коментари Харесай

1,2 млн. жилища са пусти, а строителният бум не спира

1/3 от всички издигнати жилища в България са необитаеми.

Такава равносметка съдържа отчет на Световната банка, представен от в. Сега. Той е бил поръчан от Министерството на районното развиване и благоустройството, с оглед идно правене на жилищна тактика на страната.

Имотна машинация - по какъв начин в София откраднаха апартамент

Докога ще можем да купим жилище с на ниска цена заем

Общият брой на необитаваните жилища у нас е 1,2 милиона. В столицата София непрекъснато са тъмни прозорците на 24% от жилищата и къщите, само че по-лошо е в провинцията, където на избрани места дялът доближава 43%.

Същевременно цените на недвижимите парцели у нас не стопират да порастват и към този момент доближават високите стойности от преди 2008г. и финансовата рецесия.

Това води и до продължаващ взрив на ново строителство, като разрешителните за градежи, издадени през първите 9 месеца на 2017 са с 29% повече от тези през същия интервал на 2016. Новите жилища са с 44,5% повече, а разгънатата им застроена повърхност е с 47,2% по-голяма.

Логично максимален е строителния взрив в София и регионалните градове. Увеличеното предложение обаче води и до нещо друго, познато от взрива след 2000 година – от ден на ден от жилищата в новите блокове не съумяват да се продадат и също остават необитаеми.

Така те влизат във фонда на „ тъмните прозорци”, формиран и от доста парцели, които емиграцията или невероятно систематизиране сред наследници са оставили празни.

И до момента в който в доста жилища няма никой, други са претъпкани.

Във видеото горе: Кой е най-подходящият миг да купим жилище със заем?

Имотите нарастват, нова група купувачи. Какво и къде се търси

На процедура над 1 милион души живеят в жилища, в които има повече от едно семейство. Това е изключително годно за семейства с ниски приходи, при които се случва сред 6 и 8 души от няколко генерации да разделят дребни жилища в огромните градове.

Според изчисленията на Световната банка 41% от българите живеят в пренаселено жилище. Дялът е изключително висок при хората в риск от беднотия, при които 80% от децата до 18 и 59% от тези сред 16 и 29г. обитават на място, което не е планувано за толкоз доста хора.

Изследването още демонстрира, че над 75% от жилищата в страната са в здания на над 30 години, които не се поддържат.

Въпреки всичко това цените на новите жилища остават високи и недостъпни за огромна част от популацията, даже и при понижени лихви по заемите.

Така рекомендациите на банката са жилищната тактика у нас да насочи средства към най-бедните семейства и по едно и също време с това да обезпечи подобаваща среда за частния бизнес, който да построи допустимо най-вече качествени и безвредни жилища.

Изтъква се също, че най-бедните семейства не би следвало да отделят повече от 15% от приходите си за жилище и комунални услуги.

Банката предлага на държавното управление ни да сътвори ваучери за жилищно и енергийно подкрепяне, каквито има на доста места в Европейски Съюз. Това ще улесни нуждаещите се да наемат обществено жилище или да заплащат вноските си за поддръжка на входа и постройката в огромните блокове.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР