1,1 милиона лева са източили арестуваните служители на Здравната каса

...
1,1 милиона лева са източили арестуваните служители на Здравната каса
Коментари Харесай

1,1 млн. лева са източили арестуваните служители на Здравната каса в Пловдив  

1,1 милиона лв. са източили задържаните чиновници на Здравната каса в Пловдив за една година. Това заяви окръжният прокурор на града под тепетата Румен Попов.

В ареста за 72 часа са шефът на дирекция „ Договаряне и надзор на осъществяването на здравната, дентална помощ и аптеки “ Иван Деспотов в Здравната каса в Пловдив, неговият сътрудник Владимир Манев, пловдивски аптекар и обществено едва лице, на чието име са регистрирани 3 търговски сдружения с лиценз за аптечна активност, посредством които е точена Здравната каса. Още две лица са били задържани през вчерашния ден, само че те са освободени и ще свидетелстват по време на процеса.

Като чиновници на касата, Деспотов и Манев са имали достъп до данните на пациентите. Чрез основаване на дублиращи регистри с рецептите и протоколите на хората и  посредством аптеки фантоми, които в никакъв случай не са осъществявали действителна активност, обвинените са точили от НЗОК огромни суми пари за скъпо струващи медикаменти за лекуване на хепатит. Цената на някои от медикаментите варира сред 25 и 35 хиляди лв..
 
„ По този метод въпросните медикаменти са плащани два пъти – един път действително на хората, имащи потребност от лекуването и още един път посредством лъжливата скица “, изясни окръжният прокурор на Пловдив. По думите му, единствено за последните две седмици по този метод са източени два пъти по 89 000 лв..

 
60% от сумите, добити по незаконната скица, са отивали за рушвет на двамата чиновници на Здравната каса. Въпреки, че съгласно отговорностите им е трябвало да  осъществят надзор на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски сдружения на всеки три месеца, с цел да не бъдат засечени от НЗОК.
 
Наказанията, които могат да получат арестуваните, са от 10 до 20 години за документа машинация и от 3 до 15 години за рушвет.

Припомням, че при зрелищен арест на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив белезници щракнаха на ръцете на двамата чиновници на касата. В колите, с които са били, е открита крупната сума от 50 000 лв.. Според очевидци, банкнотите са били от по 50 и 100 лв..
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР