08 Юни Бош открива в Дрезден един от най-модерните заводи

...
08 Юни Бош открива в Дрезден един от най-модерните заводи
Коментари Харесай

Бош открива напълно автоматизиран завод за полупроводници в Дрезден

08 Юни
Бош открива в Дрезден един от най-модерните фабрики за полупроводници в света - напълно обвързван, ръководен от изкуствен интелект и самооптимизиращ се. Високо автоматизираните и напълно свързани машини, интегрираните процеси, комбинирани с методите на изкуствения разсъдък (AI), се чака да трансфорат интелигентния цех в Дрезден в справочник за Индустрия 4.0. Високотехнологичното оборудване беше публично намерено на 7 юни 2021 година с виртуалното наличие на федералния канцлер доктор Ангела Меркел, на заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и на министър-председателя на Саксония Михаел Кречмер.

" Иновативната технология, въплътена в новия цех за полупроводници в Дрезден, е превъзходен образец за това какво могат да реализират обществените и частни европейски вложители, когато обединят напъните си. Полупроводниците ще допринесат за развиването на превоза, производството, чистата сила и опазването на здравето, в които Европа е водач. Това ще ускори конкурентоспособността на Европа като люлка на авангардни нововъведения ", разяснява Маргрете Вестагер, заместник-председател на Европейската комисия.

" Полупроводниците са съществена технология за Бош и е стратегически значимо да ги създаваме и произвеждаме сами. В Дрезден благодарение на изкуствения разсъдък ще издигнем производството на полупроводници на по-високо равнище ", съобщи от своя страна доктор Фолкмар Денер, ръководител на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. " Това е първата ни фабрика с AioT - изцяло обвързвана, ръководена от данни и самооптимизираща се през цялото време. "

Бош влага към един милиард евро в тази хай-тек локация. Това е най-голямата единична инвестиция в над 130-годишната история на компанията. Производството в Дрезден ще започва още през юли - шест месеца по-рано от плануваното. Първите полупроводници, създадени в новия цех, ще бъдат конфигурирани в електроинструментите на Бош. Производството на чипове за клиентите от автомобилната промишленост ще стартира през септември - три месеца по-рано от плануваното. Новият цех ще бъде значима част от мрежата за произвеждане на полупроводници. С него Бош укрепва позициите на Германия като софтуерна и бизнес локация. " Новият цех за полупроводници е огромно преимущество за Европа, Германия и Саксония. Пряко и индиректно това значи доста нови работни места и голям растеж в промишлеността. Инвестицията от един милиард евро ускорява значимостта на Силициевата Саксония и на цялата европейска полупроводникова промишленост ", изясни на собствен ред Михаел Кречмер, министър-председател на Саксония. 250 души към този момент работят на повърхност от 72 000 кв. м. в завода за полупроводници в столицата на провинция Саксония. След довеждане докрай на строителните работи личният състав ще нарасне до към 700 души.

Бош е единственият снабдител на автомобилната промишленост, който работи интензивно върху микроелектрониката от 50-те години на предишния век. От 1958 година концернът създава свои лични полупроводници. От 1970 година заводът на компанията в Ройтлинген продуцира специфични съставни елементи, които не се оферират на пазара. От въвеждането на 200-милиметровата технология през 2010 Бош е вложил над 2,5 милиарда евро в заводите за полупроводници в Ройтлинген и Дрезден.

Пионер в Индустрия 4.0

Новият цех за полупроводници в Дрезден разполага с мислещи машини, поддръжка от разстояние 9 000 км, очила с вградени камери и други " Благодарение на комбинацията от изкуствен интелект и Интернет на нещата, ние сътворяваме основата за непрестанно рационализиране на производството въз основата на данните ", споделя Денер. В съответни термини това значи, че всички данни в завода за полупроводници - от машините, датчиците и продуктите - се събират в централна база данни. Резултатът - всяка секунда се генерират индустриални данни, еквивалентни на 500 страници текст. Само за един ден това са над 42 милиона страници. След това тези данни се правят оценка посредством методите на изкуствения разсъдък. В този развой самооптимизиращите се логаритми се научават да вършат прогнози въз основа на данните. По този метод процесите на произвеждане и поддръжка се проучват в действително време.

Например един AI логаритъм може да открие и най-малките продуктови аномалии. Тези аномалии са забележими на повърхността на пластината под формата на характерни модели на неточности, известни като подписи. Причините за тях се проучват неотложно и отклоненията от процеса се поправят начаса, преди да повлияят на надеждността на продукта.

" Изкуственият разсъдък е ключът към по-нататъшното рационализиране на индустриалните процеси и качеството на полупроводниците, както и за реализиране на високо равнище на непоклатимост на процесите ", изяснява Денер. Това значи, че полупроводниковите артикули могат бързо да влязат в пълномащабно произвеждане, спестявайки на клиентите от автомобилната промишленост нуждата от отнемащите време проби, които обикновено се организират преди старта на производството. Поддръжката също може да бъде усъвършенствана с помощта на изкуствения разсъдък. Алгоритмите могат тъкмо да предскажат дали и по кое време дадена индустриална машина или робот се нуждае от поддръжка или конфигурация. С други думи, поддръжката не се прави по непоколебим график, а тъкмо когато е нужна - и то много преди да зародят проблеми.

" Дигитален близнак " - заводът и неговият двойник

Друга изключителна характерност на завода за полупроводници е, че той съществува два пъти - един път в действителността и един път в цифровия свят. Специализираният термин за това е " цифров близнак ". По време на строителните действия всички детайли на завода и всички данни, свързани с него са записани цифрово и визуализирани в тримерен модел. Близнакът е формиран от близо половин милион 3D обекта, включващи здания и инфраструктура, системи за доставка и изхвърляне на отпадъците, кабелни канали и вентилационни системи, както и машини и индустриални линии. Това разрешава на Бош да симулира както проекти за усъвършенстване на процесите, по този начин и ремонтни действия, без да се намесва в настоящите интервенции. Поддръжката на завода в Дрезден също употребява високите технологии - благодарение на очилата за данни и добавената действителност обслужването на машините може да се прави отдалечено. С други думи, поддръжката в Дрезден може да се извърши от специалист от машиностроителна компания в Азия, без да е належащо този специалист да идва в Дрезден. Чрез камерата, вградена в очила за данни, изображенията се предават през половината земно кълбо и специалистът може да съветва служителя по поддръжката в действително време. Тази технология изигра и решаваща роля за стартирането на машините в употреба макар рестриктивните мерки за пътешестване, свързани с ковид.

Полупроводниците подсигуряват по-добро качество на живота и сигурност на пътя

Под формата на микрочипове полупроводниците са съставен елемент на съвсем всички софтуерни устройства - смарт телефони, тв приемници и фитнес гривни. Без полупроводници и колите не могат да се движат нито през днешния ден, нито в бъдеще. През 2016 година всяко ново транспортно средство в света имаше на борда си приблизително девет чипа на Бош в устройства като ръководещия блок на въздушните възглавници, спирачната система и паркинг асистента. През 2019 броят им надвиши 17. С други думи, единствено за няколко години чиповете в автомобила са се удвоили.

През идващите години специалистите чакат най-силен растеж в системите за подкрепяне на лидера, информационно-развлекателните системи и електрификацията на задвижването. С построяването на завода в Дрезден Бош реагира на повишеното търсене на полупроводници. " Полупроводниците са градивните детайли на напредъка. Чрез електронните съставни елементи, оборудвани с чипове от Дрезден, ще се осъществят автоматизираното и икономично шофиране, както и допустимо най-хубавата отбрана на пасажерите ", прибавя Харалд Крьогер, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. Проучванията удостоверяват растежа в търсенето: през 1998, съгласно ZVEI - Централния съюз на електротехническата промишленост в Германия, цената на микроелектрониката в нов автомобил е била 120 евро. До 2018 цифрата е повишена на 500 евро, а през 2023 се чака тя да надвиши 600 евро. Това значи, че полупроводниците са област на напредък и за Бош.

Експертизата в полупроводниците - конкурентно преимущество

" Автомобилните чипове са връхната точка в полупроводниковите технологии. Това е по този начин, тъй като при колите тези дребни градивни детайли би трябвало да бъдат изключително здрави ", споделя Крьогер. През целия експлоатационен живот на транспортното средство чиповете са подложени на мощни трептения и рискови температури, вариращи от надалеч под нулата до доста над точката на шупване на водата. Поради това чиповете би трябвало да дават отговор на по-високи стандарти за надеждност. Ето за какво създаването на автомобилни полупроводници е много по-сложна от другите приложения. Изисква се профилирана експертиза, а Бош има няколко десетилетия опит в тази сфера. Разработчиците и инженерите на компанията схващат физическите правила, стоящи зад микроелектронните автомобилни съставни елементи. Бош още веднъж е модернист в създаването и производството на цялостни системи за попречване на катастрофи и за отбрана на околната среда. " Тази двойна мощ - комбинацията от чипове и систематична експертиза - е стратегически значима за Бош ", твърди Крьогер. Освен това Бош добавя силата в създаването и производството на полупроводници със систематичната си експертиза в електрониката и софтуера. По този метод компанията има опция да подсигурява качеството на своите артикули, непрестанно да ги усъвършенства и да понижава разноските.

" Силициевата Саксония " - Най-голямата локация за микроелектроника в Европа

След съпоставяне на разнообразни местоположения по целия свят, Бош избра Дрезден, столицата на провинция Саксония, като уместно местонахождение за новия цех за полупроводници. " Силициевата Саксония " е най-голямата локация за микроелектроника в Европа и петата по величина в света. Тук се основава всеки трети от чиповете, създадени в Европа. Регионът предлага идеални условия за това. " Местоположението и строителството на завода показват вярата на хората, че Саксония е хай-тек локация с опитни и квалифицирани експерти и ненадмината мрежа, градена в течение на десетилетия ", изяснява Михаел Кречмер, министър-председател на Саксония. Той прибавя, че инфраструктурата на Дрезден е съвършена: всичко е елементарно налично и транспортните връзки са положителни.

Тук се включват компании от автомобилната индустрия, услуги и други промишлености, както и университети и проучвателен институти, предлагащи софтуерния си опит. " В Дрезден актуалното предприемачество върви един до друг с университетските достижения и далновидната индустриална политика ", споделя Крьогер. " Неслучайно Бош взе решение да направи най-голямата единична инвестиция в над 130-годишната история на компанията тъкмо тук, в този район. "
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР