05 Юни Отбор Софенхаген спечели първо място и 10 000

...
05 Юни Отбор Софенхаген спечели първо място и 10 000
Коментари Харесай

InnoAirChallenge отличи три решения за подобряване на градската мобилност

05 Юни
Отбор " Софенхаген " завоюва първо място и 10 000 лв. в хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter, проведен от А1 и Асоциация за развиване на София, със своя план " Следващата ви кола ще е велосипед ". На второ място в конкуренцията се подреди екипът " Последните ", който получи ваучер на стойност 5000 лв., а третата премия - 3 000 лв. - отиде при тима на " InnovaOne ".

В хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter се съревноваваха общо 22 тима с оферти за истински и използвани софтуерни решения за възстановяване на градската подвижност. А1 България обезпечи общ награден фонд от 18 000 лв., с цел да насърчи в допълнение хората с софтуерни познания и умения да потърсят смели и новаторски решения за бъдещето на градската подвижност. Сред тимовете, взели участие в Хакатона, бяха представители на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Техническия университет в София, Пловдивския университет, Бургаския Свободен университет и доста други.

Васил Нейчев, старши управител в направление " Информационни технологии и цифрова промяна " в А1 България и член на журито на хакатона, разяснява: " Иновативните хрумвания на участниците за решение на най-належащите потребности на градската подвижност с софтуерни средства бяха доста истински и сигурно затрудниха избора на журито. Поздравявам участниците за смелите оферти и задълбочените софтуерни знания. А1 работи непрекъснато в региона на софтуерни нововъведения и ние приветстваме опцията да поддържаме освен развиването на такива хрумвания, само че и професионалното израстване на хората, които ги оферират. Затова с изключение на паричните награди ще дадем и няколко специфични, под формата на лична покана за присъединяване в нашата Лятна академия, а за какво не и - непрекъсната работа в нашето все по-разрастващо се ИТ направление. "

Проектът, спечелил първо място и огромната премия, създаде платформа, с която хората ще могат най-лесно да намерят безвреден маршрут в София за напредване с велосипед.

На второ място се класира план за създаване на система, която мери в действително време температура, мокрота, централизация на CO2, равнища на фини прахови частици и налягане, за визуализация и разбор на замърсеността на въздуха. Информацията е потребна за откриването на източниците на замърсяване, както и за оценка на успеваемостта на ограниченията за ограничение на нездравословните излъчвания. NB-IoT технологията ще даде опция за надеждно и ценово-ефективен транспорт на данните.

Трета в класирането се подреди концепцията за създаване на сензорни системи за мониторинг на качеството на въздуха и водата с висока акуратност и опция за разбор на данните с невронни мрежи. Важна част от плана е ML платформа за разбор и опция за прогнози за бъдещи замърсявания сходно на прогнозата за времето. За действителната имплементация на плана основателите ѝ ще се надяват на партньорството на А1 и 5G мрежата на компанията.

Допълнителна специфична премия от Центъра за градска подвижност получи решението за следене на запълняемостта на транспортните средства през мобилните камери на тима ИТГ.

Събитието се организира в границите на плана INNOAIR, финансиран от европейската самодейност " Иновативни градски действия " (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе определен и стана част от общността на новаторските европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава опция на огромните европейски градове да тестват новаторски, изобретателни, само че и рискови решения на градски провокации. INNOAIR ползва пробно ограничения в тематичната област " качеството на въздуха " и по-специално " новаторски решения за подвижност и зелено напредване ".
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР