0,4% изписани в бяло на черен фон. С тази цифра

...
0,4% изписани в бяло на черен фон. С тази цифра
Коментари Харесай

Асене, защо???

0,4% изписани в бяло на черен декор. С тази цифра създатели всеобщо смениха профилните си фотоси във фейсбук в символ на митинг против унизителния бюджет за просвета, очакван в Бюджет 2024.

“Нека внесем малко изясненост! Бюджетът за просвета не е понижен. Бюджетът за просвета е незначително повишен по отношение на предходната година. Благодарение на разсъдъка на по-голямата част от народните представители - и ръководещи, и съпротива, парите ще бъдат разходвани вярно. Не за планове, а с цел да попълнят дефицита на средства за хонорари, както и за застраховане на дейностите в областта на изкуствата. Това обаче е извънредно незадоволително и по тази причина обществото реагира и демонстрира своето противоречие сега, за което аз персонално съм безпределно признателен. Това е вярната форма на обединяване ”, написа ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

“През октомври Министерството на финансите би трябвало да показа план на бюджет за идната година. Ако в бюджет 2024 не бъдат заложени в допълнение 300 млн. лв. средства за възобновяване и развиването на българската просвета освен в държавния бранш, само че и като гаранция за увеличението на парите за всички самостоятелни създатели и експерти, то ръководещите ще покажат ясно, че не им пука за българската просвета. Тогава структурите от цялата страна на всички синдикални сдружения ще излязат в ефикасни протестни дейности и аз персонално ще вземам участие доста интензивно в самодейността „ Една седмица без просвета “ за цяла България. И съм уверен, че и тогава цялото общество ще съобщи още веднъж поддръжката си.

И защото са нужни солидарни дейности и е извънредно време да се обединим, аз също ще сменя профилната си фотография и ще слага 0,4 % като знак на противоречие с политиката на Министерството на финансите. Не съм склонен бюджетът за просвета през 2025 година да бъде редуциран до мизерните 0,4 %!

Надявам се, че Асен Василев ще направи нужните преизчисления, тъй като го дължи не на мен, а на всички писатели, преводачи, художници, кинодейци, актьори, музиканти, читалищни и музейни дейци, библиотекари, археолози, откриватели на изкуствата, на всички експерти, които работят в бранша, на цялото общество, за което културата е към момента е възторг и полезност! ”, сподели още Мутафчиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР