► Властите в страните членки на ЕС няма да имат

...
► Властите в страните членки на ЕС няма да имат
Коментари Харесай

Националните власти в ЕС - без намеса в медиите. С някои изключения

► Властите в страните членки на Европейски Съюз няма да имат правото да се месят в публицистичните решения на медиите.

► С някои изключения се не разрешава на управляващите да желаят от публицистите и издателите да разкриват източниците си на информация, в това число посредством арест, наказания, претърсвания на офиса или инсталиране на подслушвателна инсталация.

► Медиите ще бъдат задължени да разгласяват информация за своите директни и непреки притежатели.

Това се съдържа във краткотрайното политическо  сред съзаконодателите за Европейския акт за независимост на медиите, реализирано на 15 декември 2023 година То бе доказано през днешния ден от Комисията по просвета в Европейския парламент.
Защита на работата на публицистите
Върху възбраната за държавна интервенция в работата на медиите могат да бъдат налагани дерогации. Те обаче ще бъдат разрешавани за всеки обособен случай, в случай че става дума за върховен публичен интерес. Разрешенията ще бъдат давани от правосъден органи, в случай че е належащо за следствието на сериозни престъпления, наказуеми с отнемане от независимост в съответната страна членка.

Но даже в такива случаи субектите ще имат правото да бъдат осведомени за осъществяваното наблюдаване и ще се употребяват със правосъдна отбрана.
Прозрачност на собствеността
Законодателният акт ще задължи всички медии да разгласяват в националната база данни информация за своите директни и непреки притежатели, в това число за това дали са директно или непряко притежавани от страната или от публичен орган.
Независимост на публичните медии
Страните членки би трябвало да подсигуряват публицистичната и оперативната самостоятелност на медиите. Това ще става по следните способи:

• Назначаване на ръководители и членове на бордовете посредством транспарантни и недискриминиращи процедури. Мандатът им би трябвало да бъде задоволително дълъг, с цел да подсигурява независимостта на медиите. Ще бъде неразрешено освобождението им преди края на мандата по несъществени причини;

• Прозрачни и справедливи процедури за финансиране, което да бъде стабилно и предвидимо, за опазване на независимостта;

• Независимо наблюдаване на политическата самостоятелност на медиите, съпроводено с обществени доклади.
Справедливо систематизиране на държавните реклами
За да се подсигурява, че медиите няма да зависят от държавно финансиране, общественото финансиране на доставчиците на медийни услуги или онлайн платформи ще бъде разпределяно посредством открити и недискриминиращи процедури, основаващи се върху обществени критерии. Страните членки ще би трябвало да разпределят рекламите измежду огромен брой медии.

Публичните органи ще разгласяват всяка година информация за разноските по държавното финансиране, цялата изразходвана сума, както и сумите, предоставени на доставчиците на медийни услуги и онлайн платформите.
Клауза против случайни решения на онлайн платформите
Евродепутатите договориха основаването на система, която да подсигурява, че решенията на най-големите онлайн платформи за контролиране на наличието нямат негативен резултат върху медийната независимост.

Платформите първо би трябвало да вършат разлика сред самостоятелните медии и подвластните източници. Медиите ще бъдат осведомени, че платформите считат да изтрият или лимитират тяхното наличие,  и ще разполагат с 24 часа за отговор. В случай на рецесия този период ще бъде по-кратък.

Ако след отговора или при неналичието на такъм платформата към момента счита, че наличието не извършва нейните условия, тя може да пристъпи към заличаване или ограничение. Ако обаче медията смята, че решението не е задоволително основателно или подкопава медийната независимост, тя може да отнесе случая до орган за извънсъдебно споразумяване на разногласия и да изиска мнение от новия Европейски ръб за медийни услуги, в който ще влизат националните регулатори.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент на пленарна сесия и от страните членки (Съвета) на Европейски Съюз.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР