№1Ангела Меркел ще бъде канцлер за 4-ти път и това

...
№1Ангела Меркел ще бъде канцлер за 4-ти път и това
Коментари Харесай

Четири от интересните истории в новия брой на "Капитал"

№1
Ангела Меркел ще бъде канцлер за 4-ти път и това има значение за България

Тази неделя в Германия има парламентарни избори и по всичко проличава, че те още веднъж ще бъдат извоювани от партията на Ангела Меркел, а тя ще получи четвърти мандат да ръководи Германия. Това е добра вест, тъй като Европа има потребност от предвидимост, а не от следващата доза популизъм и безпорядък. И в действителност Меркел ще получи освен властта в Германия, само че и значителен надзор върху бъдещето на Европейския съюз. Темата от корицата в новия брой на " Капитал " споделя какво ще се случи с Европейски Съюз след немските избори и по какъв начин това визира България. Ефектите, напълно в резюме, ще се усетят през новите (и по-малки) еврофондове и пооткрехнатата врата към еврозоната.

№2
Свиленград се трансформира в хазартен град

Доскоро прочут като града на митниците, Свиленград последователно смени бизнес модела си и се трансформира в
хазартен център. Хазартната промишленост с нейните шест казина и 14 игрални зали е най-големият шеф в града и въздейства на развиването и на други браншове от локалната стопанска система. Основната причина за това е близостта до границата и клиентите на тези заведения са най-вече от Турция и по-малко от Гърция. Този взрив дърпа и други браншове от локалната стопанска система. С идването на повече хора пораства и търсенето на жилища, което пък покачва и цените на наемите, като сега те са съизмерими с тези в центъра на Пловдив. Липсата на задоволително жилища прави градът по-привлекателен за вложения в недвижими парцели. Единственият проблем е, че триумфът на този модел зависи от икономическата обстановка в Турция, което основава опасности.

№3
Две български компании към този момент получиха пари по проекта " Юнкер "


Първи корпоративен огромен заем по проекта получава производителят на слънчогледово
масло " Олива ". Със своите 545 млн. лева доходи за предходната година компанията е най-голямата в бранш " Храни " в страната. Сегашното финансиране от 31 млн. евро ще е за третия цех на сдружението - в близкия до Варна Белослав.
Втората компания е българският клон на немската софтуерна компания Software AG, която е получила 100 млн. Евро.
Все още се преглежда и планът за нов цех на " Биовет ", където заемът от Европейска инвестиционна банка е от
порядъка на 100 млн. Евро.

№4
Какво е да минеш по един от най-опасните планински проходи в света

Грузия не е изключително надалеч от България, само че там се намира един изолиран планински регион, в който времето се движи по друг метод. С 52 села, ситуирани на по-
към този момент от 2000 метра надморска височина, региона Тушети се свързва посредством път със прилежащата област Кахети, а оттова и с цяла Грузия, едвам през началото на 70-те. Абано, най-високият пристъпен с автомобил планински проход в Кавказ, се простира на 72 километра, изпълнени с внезапни завои и красиви гледки. В новия броя на " Капитал " може да прочетете забавен репортаж от прекосяването през него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР