“… Навън денят окъпан е в злато,не иска да си

...
“… Навън денят окъпан е в злато,не иска да си
Коментари Харесай

10 чара на есента

“… Навън денят окъпан е в злато,
не желае да си потегля лятото,
прегръща нежно есента
и дава обещание топлота… ”

Всяко време от годината носи в себе си сексапил и магия, която обгръща човешкото схващане. С мудни и фини стъпки и тази година ни докара до прага на есента. С лека носталгия се обръщаме към юлските безкрайни нощи, които дълго ще топлят сърцето ни в забързаното всекидневие, само че времето не стопира. Есента е освен дъжд и вятър. Спокойствието и меките ѝ цветове, приглушената в далечината ария на птиците и безспирно падащите от дърветата листа, допират всяко сърце.

Всъщност схващането, че есента е мрачен, натоварващ и тягостен съзнанието сезон е изцяло неправилно. Според мнозина психолози преходът от лято към есен има много добър резултат върху сетивността и общото психическо положение. Това е популярен интервал за обновяване на мисли и души. Подобно на природата и ние имаме опция да се отървем от всички ненужни тежести от предишното и да влезем в новата епоха.

„ През есента групирам всички мои грижи и ги заривам в градината си. Когато пролетта още веднъж пристигна, тогава в градината израстват красиви цветя “, споделя Халил Джубран в „ Прокурорът “.

Настъпването на астрономическата есен е и времето на есенното равноденствие, когато денят и нощта са равни. А ние през днешния ден ви предлагаме да сложим началото на този сезон с позитивен лист, събрал на едно място целия сексапил на есента.

1. Градовете още веднъж са цялостни

 10 чара на есента

Незаетите паркоместа, седалка в по принцип претъпкания трамвай, едвам половината светещи прозорци вечер и свободна маса в обичания ви ресторант са единствено някои от признаците на лятото. Всички бягат към близки и далечни дестинации. Има хора, които намират опразването на града и тишината за чаровна и ѝ се любуват, само че за други, привикнали с кипяща от живот и хора конюнктура, есента е скъп момент на завръщане към нея. Нищо че улиците са задръстени, а в трамвая даже не можеш да се качиш. По-важно е, че съседът се е прибрал и към този момент цяла седмица си разказвате за прекарванията от лятото. А сътрудниците са още веднъж на работа и все намирате мотив да отложите дилемите.

2. Лекият студ

 10 чара на есента

Трите летни месеца съвсем постоянно са задоволителни да се наситим на уморително горещото време и високата на моменти мокрота. Слънцето е още тук, само че надалеч не допира тялото ни по същия метод. Въпреки че жегата е мотив за още и още студена бира, първите хладни дни, които ни дават мотив да сложим леките пухкави пуловери, по никакъв начин не са за подценяване. Септември преобразява нашия летен темп и то не по какъв начин да е, а за положително – промяната на времето е обвързвано с повишението на нашата работливост. А лекият есенен дъждец дава на сухата земя това, което тя от дълго време чака.

3. Смяната на дрешника

 10 чара на есента

Как да изразим вътрешното си положение посредством облеклата през есента? Какво да облечем, с цел да се усещам удобно и да изглеждаме добре? Есента ни принуждава бързо да забравим оскъдното облекло от лятото. Всеки от нас има огромен избор от цветове, тъй че облеклото му да бъде в унисон с ситуацията на открито. Хладното време рано заран и късно вечер подменя късите панталонки с обичаните ни дънки, а на мястото на потника слагаме някоя тънка блузка. Не забравяйте шаловете, които могат да бъдат идеално, цветно допълнение за всеки тоалет. Както и шапките, които в никакъв случай не излизат от мода.

4. Топлите питиета

 10 чара на есента

„ С повече лед, апелирам “ – чуваме цяло лято из другите заведения в страната. Всеки търси нещо, което да му донесе най-малко няколко секунди хладина. С настъпването на първите есенни дни това бързо бива изместено от чашите с пара. Всеки от нас си има желания и залага на нещо друго – топъл шоколад, чай или пък мляко, лате или горещо кафе. Различните културни особености по света трансформират рецептите, само че едно нещо не се трансформира – сезонът, в който се оферират. Какво по-хубаво от пощипващ бузите ветрец и огромна чаша, топлеща както ръцете, по този начин и душата?

5. Червеното вино

 10 чара на есента

Хладна, носталгична и ветровита, време за смяна и размисъл – такава е тя, само че елементарно може да подобрите другояче мрачната на моменти есенна конюнктура. Разговори с обичан човек на по чаша вино (Колкото по-стари и двете, толкоз по-хубави). И да, дано виното да е алено, тъй като идеално се добавя с аристократичните златисти тонове на есента и идните студени зимни дни. „ Виното е лирика в бутилка “ . То насочва посланието на есента към идната година, запечатало в себе си настроението и страстите на земята. Но дано бъдем почтени, всеки си показва глътка алено вино на фона на бумтяща камина из дебрите на някоя гора. И тук е мястото да ви дадем хрумвания за идната дестинация, подобаваща за есенното въодушевление. Комбинацията от вино и екскурзия е нещо, което би трябвало да извършите при първа опция тази есен. С други думи казано – отдайте се на винен туризъм.

6. Планината

 10 чара на есента

Настъпиха месеците, в които да дадем на морето заслужената отмора и да си вземем сбогом с него до другото лято. На място на летните утрини с вилнеещи талази идват дните измежду природата и вечерите, в които се топлим към огъня. Представете си Родопите. Ама незабавно. Планината ви чака, с цел да ви прегърне. Ако зимата свързваме със сняг и ски, то есента е идеална за дълги разходки и отмора измежду невероятна хубост. Опаковайте топлите облекла и се качвайте в колата.

7. Цветовете

 10 чара на есента

Оставяме ярките сини и зелени тонове в миналото лято и обръщаме взор към новата цветна конюнктура, с която есента към този момент ни загатва наличието си. Мекотата на жълтите и кафяви тонове дава чувството за топлота и сигурност. Оранжевото, което господства през този сезон на годината, съгласно редица изследвания подтиква умствената креативност в мозъка и е прелъстителен цвят за младежите. Зеленото със своя успокоителен резултат идеално пасва в цялата гама от страсти. Друга неизменима част от есенната палитра е кафявото, което основава чувство за комфорт. Но измежду цялата тази спокойна конюнктура се прокрадват жълтите листа, които имат за цел да донесат наслада и вяра, даже на най-меланхоличните минувачи. Цялостният резултат е плод на полученото като краен резултат равновесие.

8. Флиртът на листата

 10 чара на есента

Освен красиви, листата през есента са и много закачливи. Танцът, в който те ни карат да се включим, е една от най-красивите естествени постановки. Нищо не може да тормози игра им, а вятърът е най-хубавият им другар. И в случай че към момента не намирате магията в листата на улицата, то тогава може да ги употребявате и посредством най-различни изобретателни хрумвания да приспособите дома си към настъпилия нов сезон.

9. Новото начало

 10 чара на есента

За по-малките есента се свърза със старта на образователната година, а за към този момент порасналите деца лекциите стартират. Трескави подготовки, първият лист от тетрадката и раница с етикет. Все ново. Все начало. Такова може да направи всеки човек, тъй като есента приветства всички в новите им инициативи. Истина е, че доста хора дефинират пролетта и разцъфващата природа за вдъхновяваща и освежаваща, само че есента също може да е такава. След релаксиращата лятна почивка, множеството от нас са по-мотивирани и фокусирани. Целите на всеки са разнообразни – дали да стартират с дълго премисляни планове или да слагат началото на нов режим на хранене и подготовка (според проучванията това е идеалният интервал организмът ви да свикне към него) – няма значение, значимо е да намерите вдъхновението, което този пъстър сезон ви дава.

10. Вдъхновението

 10 чара на есента

Царицата на сезоните е ентусиазъм за доста актьори, в частност писатели, които посредством думите ни я сервират по най-красивия вероятен метод. Макар и с нотки горест, литературата, отдадена на есента, е мощно живописна и прочувствено наситена. Като книжовен облик есента постоянно се дефинира като „ есента “ в живота на индивида, т.е. прекосяването към старостта и компликациите на този развой. Много създатели обаче я употребяват и като израз на цикличността в живота ни – след есента и зимата, ще пристигна още веднъж пролетта. Ето и няколко същински класики, въодушевени от златните багри на този сезон:

„ Очакваше се да бъдете тъжни през есента. Част от вас умираше всяка година, когато листата капеха от дърветата и техните клони оставаха голи против вятъра и студа. Но знаехте, че по този начин както реката ще потече още веднъж откакто е замръзнала, по този начин постоянно щеше да пристигна пролетта. А когато студените дъждове продължаваха и убиваха пролетта, като че ли един младеж е починал на вятъра. “
Ърнест Хемингуей, „ Безкраен празник “

„ В никое друго време (в съпоставяне с есента) Земята не разрешава да бъде вдишана с едно благоухание – узрялата Земя; благоухание, което по никакъв метод не отстъпва на аромата на морето, горчиво, когато се приближава до вкусването, и по-медоносно сладко, когато усещаш, че допира първите гласни струни. Съдържащо дълбочина вътре в себе си, мрачевина, съвсем наподобяваща гроб. “
Райнер Мария Рилке, „ Писма до Сезан “

„ Не е ли това един същински есенен ден? Само неподвижната потиснатост, която боготворя – това прави от живота и природата хармонично единение. Птиците разискват своите пътувания, дърветата обличат ярките или бледи нюанси на повяхването и стартират да постилат почвата, тъй че човешките стъпки да не могат да нарушат покоя на земята и въздуха, като в същото време ни дават благоухание, което работи като съвършен лек за неспокойния ни дух. Сладка есен! Моята душа е обвързана с нея и в случай че бях птица щях да хвърча навсякъде по земята в търсене на идната. “
Джордж Елиът

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР