… да не вземе от мода да стане епидемия у

...
… да не вземе от мода да стане епидемия у
Коментари Харесай

Това с дарените кметски заплати…

… да не вземе от мода да стане зараза у нас.

Първи разгласи, че ще подарява цялата си заплата новият кмет на София Васил Терзиев, последван незабавно от новия кмет по европроекти и цифровизация на Пловдив Владимир Темелков.

Едва ли някой е срещу даряването – в това число на кметски заплати, само че не по даренията, а по работата се правят оценка кметовете.

Та в този ред на мисли може да е някаква мода, само че не е оригиналност у нас.

Първият случай на кмет, който не си е получавал заплатата, най-малко доколкото на мен ми е прочут от историята, е на пловдивския градоначалник и огромен издател Христо Г. Данов.

Само, че историята не се схваща, до момента в който Данов не е свален от поста, а неговите съперници вземат решение да го съдят да върнел заплатите си. Тогава излиза наяве, че издателят изобщо не ги е получавал, а ги е оставял задачите в общинската хазна. И нямало какво да връща.

Вторият случай не касае отвод от заплата, а отвод от кметско кресло, и отново доколкото на мен ми е известно, е единственият у нас и до момента.

Първият кмет на Пловдив Атанас Самоковлията, състоятелен човек, самичък се отхвърля от поста, където е подложен от краткотрайната съветска власт след Освобождението – след два месеца кметуване, с думите: „ Тази работа не е за мен “.

Ето този образец би трябвало да е инфекциозен за новите кметове из България.

Все някой от тях не става за поста си, само че от Самоковлията насам никой не си го е признал.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР