• Пилотен проект в завода във Волфсбург - Volkswagen стартира локална 5G

...
•	Пилотен проект в завода във Волфсбург -
Volkswagen стартира локална 5G
Коментари Харесай

Volkswagen провежда изпитания на 5G мрежи в производството на път към интелигентните заводи на бъдещето

• Пилотен план в завода във Волфсбург - Volkswagen започва местна 5G мобилна мрежа за обслужване на производствения процес
• В „ Стъклената фабрика ” в Дрезден се провеждат тествания на 5G мрежа за управление на транспортни системи без водач
• Бързият и благонадежден транспорт на данни ще увеличи успеваемостта и гъвкавостта на производството
• Настройките и употребата на 5G инфраструктурата от експерти на Volkswagen ще подсигурява сигурността на данните и ще построи база от специализирани познания и умения, които ще осигурят конкурентни преимущества на компанията

Volkswagen прави идната огромна стъпка към изграждане на изцяло свързан производствен развой. Самостоятелно изградената от експерти на компанията местна 5G мрежа („ кампус мрежа “) към този момент работи в основния цех на Volkswagen във Волфсбург и в началото ще покрива основния развоен център на производството и пилотната зала. Пилотният план ще бъде употребен за оценка на опциите на 5G технологията да отговори на високите изисквания на автомобилното производство с оглед бъдещото развиване и внедряване в промишленото серийно производство. Мрежата ще използва специална 5G радиочестота, която да гарантира сигурен и бърз транспорт на данни. В „ Стъклената фабрика ” в Дрезден също е пуснат в употреба така наречен "5G остров ". Volkswagen се стреми към изцяло самостоятелни настройки и експлоатация на 5G инфраструктурата за изграждане на експертни познания и опит в използването на тази значима технология, които да обезпечат конкурентно предимство и да подсигуряват сигурността на данните.

„ В процеса на осъществяване на нашата стратегия ACCELERATE ние работим с ускорено темпо за превръщането на производствените звена на Volkswagen в интелигентни фабрики. Нашата цел е непрекъснатата оптимизация на производството, с която да го направим още по-ефективно и гъвкаво и имаме вяра, че 5G технологията предлага огромен иновационен капацитет – от внедряването на интелигентни роботи и транспортни системи без водачи, през контрола на цели заводи и обособени машини в действително време до безжичните софтуерни актуализации на вече създадените транспортни средства “, заяви виновният за производството и логистиката член на управителния съвет на марката Volkswagen Кристиан Фолмер.

Мобилен транспорт на данни в действително време за автомобилното произвеждане на бъдещето
В завода на Volkswagen във Волфсбург вече работят към 5000 робота, както и много други машини и системи, чиито надзор и наблюдение в бъдеще ще се нуждаят от технология за сигурен и бърз транспорт на данни. Латентността, т.е. времето, необходимо за изпращане на данни през мрежата, при 5G технологията е значително съкратено спрямо други безжични комуникационни технологии като WLAN например. 5G технологията осигурява изключително къса инертност до една хилядна от секундата, скорост на пренос на данни в гигабитовия обсег и изключителна надеждност даже при висока степен на натоварване. Внедряването на този вид безжична връзка в реално време за първи път ще направи възможно използването на многобройни интелигентни производствени приложения.

Един от сюжетите, които преминават пилотна фаза на тествания в реални лабораторни условия във Волфсбург, е процесът на ъплоуд на данни по безжичен път в системите на произведените превозни средства. С повишението на нивата на цифровизация и стартирането в производство на изцяло свързани автомобили, индустриалният развой ще изисква транспорт на огромни размери от данни към тях. 5G технологията дава възможност това да става доста по-бързо и по всяко време в процеса на производството.

Настройки и употреба на 5G мрежата от собствени експерти на Volkswagen
„ Ефективната безжична връзка в реално време ще бъде от решаващо значение за гъвкавото произвеждане на бъдещето. Технологията 5G има потенциала да бъде измежду главните мотори на IIoT (Industrial Internet of Things – индустриалния интернет на нещата). Ето за какво нашата цел е да натрупаме богат и стабилен опит в употребата и промишлената експлоатация на 5G технологията “, означи Беате Хофер, шеф информационни технологии във Volkswagen Group. В дългосрочен план се чака кампус мрежата на завода във Волфсбург да покрие огромна част от площта на завода от 6,5 квадратни километра.

Volkswagen построява и ръководи напълно самостоятелно локалната 5G инфраструктура. За кампус мрежата във Волфсбург компанията кандидатства и получи от немската Федерална агенция за мрежова инфраструктура (BnetzA) частна радиочестота в диапазона от 3,7 до 3,8 ГХц с честотна лента от 100 MХц. Наличието на запазен честотен набор е основен фактор за работата на 5G кампус мрежата в производственото оборудване. Безжичният пренос на данни без разстройства и висока степен на покритие изисква съществуването на специална периодичност, която ще се използва от Volkswagen извънредно за задачите на производствения развой. Мрежовото оборудване за пилотната 5G мрежа се доставя от финландската телекомуникационна група Nokia.

„ Стъклената фабрика ” в Дрезден провежда тествания на системно управление посредством 5G
Марката Volkswagen Леки коли е част от експертната мрежа в региона на 5G в рамките на Volkswagen Group. В „ Стъклената фабрика ” в Дрезден – пилотният цех на марката Volkswagen, където се провеждат изпитания на разнообразни иновативни технологии в условия на естествен работен процес на произвеждане на пилотна серия ID.3, беше пуснат в употреба и така наречен „ 5G остров ”. Мрежовото ръководство на заводската транспортна система без водачи се развива в допълнение в сътрудничество с Porsche, Audi и Техническия университет в Дрезден. Сензорите в рамките на транспортната система изпращат данни за забикалящата среда към компютъра в облака благодарение на 5G технология. Там маршрутът до съответната каросерия на ID.3 се пресмята и информацията се изпраща назад в реално време. Проектът в Дрезден се финансира от германското Федерално министерство на образованието и научните проучвания.

*Източник: www.volkswagen.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР