• Ориентираната към човека еволюция на monozukuri, съчетава уникалните утвърдени качества

...
•	Ориентираната към човека еволюция на monozukuri, съчетава уникалните утвърдени качества
Коментари Харесай

Хората са в основата на подхода на Toyota за ускоряване на пътя към бъдещето на автомобилното производство

• Ориентираната към индивида еволюция на monozukuri, съчетава неповторимите одобрени качества на Toyota с новаторски технологии и цифрови принадлежности за трансформиране на автомобилното произвеждане и бъдещето на колите
• Комбинираният метод би трябвало да обезпечи 50% понижаване на вложенията за съоръжение, 50% намаляване на времето за подготовка на производството и 20% увеличение на продуктивността
• По-нататъшни стъпки за основаване на дейно всеобщо произвеждане в региона на акумулаторните акумулатори

„ Искам да променим бъдещето на индустриалните способи въз основата на опита на Toyota. За да реализираме това, би трябвало да развием одобрените мощни страни на monozukuri, които единствено Toyota има посредством сливането на човешки умения, технологии и цифрови техники “, отбелязва Казуаки Шинго, шеф, виновен за производството в Toyota Motor Corporation.

„ Това, което се надяваме да реализираме с BEV Factory, е да променим бъдещето на електрическите транспортни средства с акумулатори посредством трансформацията на самите коли, на производството и като цяло на индустриалния комплекс “, добавя Такеро Като, президент на BEV Factory, Toyota Motor Corporation.

На неотдавна извършения си семинар monozukuri („ изкуството да правиш нещата “), Казуаки Шинго, основен индустриален шеф на Toyota Motor Corporation, изясни трансформативния метод към производството на коли, който компанията възприема, като употребява и развива неповторимия за Toyota, насочен към индивида, метод към производството.

Подход към производството, насочен към индивида
Toyota Motor Corporation наследи своя насочен към индивида метод към производството от своя създател Киичиро Тойода, чиято философия е „ ние вършим неща в интерес на другите “.

От тази философия се роди и неповторимата система за произвеждане Toyota Production System (TPS), която има за цел да усили в оптималната степен успеваемостта при потреблението на човешките запаси, с цел да редуцира времето за осъществяване и непрекъснато да усъвършенства jidoka („ автоматизация с човешко наличие “). TPS се концентрира върху основаване на процеси с по-кратки периоди за осъществяване на задачите, което от своя страна улеснява идентифицирането на проблемите и стимулирането на kaizen („ непрекъснатото усъвършенстване “). Този жанр на monozukuri е неповторим за Toyota и образува основата на метода на компанията за ускорение на придвижването към бъдещето на автомобилното произвеждане.

Toyota има вяра, че с цел да се реализира „ бъдещето на автомобилното произвеждане “ е належащо да се развие философията на monozukuri посредством съчетаване на 1) непрекъснато разрастващи се най-хубави практики, ориентирани към индивида, с 2) цифрови принадлежности и 3) новаторски технологии.

• Постоянно разрастващи се най-хубави практики, насочени към индивида, по пътя към бъдещето на автомобилното произвеждане
Сред положителните образци за подобаващи области, в които се развиват най-хубави практики, насочени към индивида, ориентирани към бъдещето на автомобилното произвеждане са:

Среда за шерване на умения, досетливост и мъдрост
От основаването си Toyota предизвиква ангажираните в индустриалната линия да се събират в цеха, с цел да споделят своите умения, досетливост и познания, като по този метод оказват помощ за основаването и едросерийното произвеждане на нови артикули.

Този развой продължава и през днешния ден и е в допълнение уголемен и подсилен със основаването на „ започващо студио “, в което членовете могат да споделят наученото за реализиране на бърза реакция на провокациите, свързани с новите индустриални технологии. Процесът оказва помощ концепциите бързо да бъдат материализирани с създаване на прототипи и техники за серийно произвеждане.

Изключителната значителност на базовите умения Takumi
В Toyota работят доста висококвалифицирани експерти в производството, наречени Takumi. Тяхната деликатна работа основава първокачествен и акуратен свършек на продукта до равнище, което роботите към момента не могат да реализират.
Тъй като доста от уменията на Takumi се основават на безмълвно практическо познание и рационализиране, предаването им на идващото потомство основава провокации. За задачата Toyota употребява цифрови технологии, спомагащи за визуализиране на практическите умения на майсторите занаятчии по елементарен за схващане за идващото потомство метод. Процесът има капацитета да автоматизира тези умения в бъдеще.
Този метод води до създаване на нови способи за произвеждане и обработка. Например, инженерите Takumi към този момент са в положение да употребяват усъвършенствани технологии за обработка, с цел да осъществят неповторими градивни решения, които преди са били считани за прекомерно сложни за произвеждане.
Добър образец е първата в света технология за обработка на бронята, която сполучливо ползва техника за последователно формоване на полимерни материали на новия Lexus LC.

Производствени линии за разнообразни видове коли и клиенти
За автомобилните компании не е извънредно да се създават няколко модела на една поточна линия. В завода Мотомачи обаче, равнището на трудност се умножава посредством съчетание на коли с разнообразни видове каросерии и разнообразни задвижвания.

Тази степен на функционалност изисква неповторимо равнище на индустриална еластичност, което от своя страна покачва условията и провокациите пред служащите. Отразявайки правилото на TPS за „ улеснение на работата на другия “, идентифицирането на kaizen техники от по-високо равнище докара до развиването на мулти-квалифицирани служащи, чийто опит се употребява и ще се употребява в бъдеще за справяне със комплицирани провокации в производството.

• Дигитални принадлежности за създаване на бъдещето на автомобилното произвеждане
Toyota употребява цифрови принадлежности, с цел да редуцира времето за произвеждане на съоръжение и да усъвършенства продуктивността на съществуващите уреди.

За да се редуцира времето за инсталиране и стартиране в употреба на нови индустриални уреди, се употребяват цифрови 3D модели за идентифициране на непредвидени недостатъци и компликации свързани с индустриалното съоръжение. В противоположен случай те биха могли да доведат до увеличение на периодите за осъществяване, включващи препроектиране и наново произвеждане.

Освен това потреблението на цифров близнак на материалния индустриален развой понижава на половина времето за подготовка на производството, защото евентуалните недостатъци в процеса могат да бъдат разпознати авансово и по този метод да разрешават на служащите на първа линия на Toyota да приложат своите познания и опит на стадия на планиране на оборудването.

Toyota употребява цифрови 3D модели на своите съществуващи уреди, с цел да усъвършенства продуктивността с понижено време за въвеждане на промени. Този метод докара и до спомагателна автоматизация на процесите.

• Иновативни технологии за бъдещето на автомобилното произвеждане
Внедряват се новаторски технологии за възстановяване на успеваемостта и продуктивността.

Подобряването на успеваемостта, увеличението на продуктивността и съкращаването на времето за осъществяване са процеси в които TPS има сериозен експертен потенциал и опит. Toyota разпознава и внедрява бързо нови решения, с цел да усъвършенства всеобщото произвеждане на последващо потомство електрически коли, захранвани с акумулатори.

Целта е да се понижи на половина броят на процесите и вложенията в завода с новата модулна технология gigacast и със самодвижеща се индустриална линия.

• Технология Gigacast
Новата, новаторска технология Gigacast на Toyota включва леене под налягане на алуминий, благодарение на която се отстраняват доста елементи и процеси. Системата е проектирана за основаване и потребление на модулна конструкция формирана от три елементи, която има преимуществото да разрешава осъществяването на индустриални и монтажни работи в открита среда.

Модулната архитектура от три елементи разрешава и постигането на по-голямо многообразие от видове коли за планиране и произвеждане.

Gigacast изисква периодическа промяна на леярските форми, което всекидневно лишава към 24 часа. Toyota обаче съумя доста да понижи тази дълготрайност, като употребява своя експертен опит в производството на мотори – в това число формоване под ниско налягане и леене под налягане. Използването на това ноу-хау разреши на инженерите на Toyota да разработят матрица с оптимална форма, която разрешава замяна единствено за 20 минути.
В допълнение, потреблението на патентована технология за разбор усъвършенства качеството на отливките, като по този метод се понижава броят на дефектните форми.

Използвайки тази неповторима архитектура в комбиниране с технологиите, свързани с леярските форми, Toyota цели 20% усъвършенстване на продуктивността спрямо актуалните индустриални стандарти.
b. Самодвижеща се индустриална линия
Концепцията за самоходна линия към този момент е внедрена на избрани заваръчни линии в завода Мотомачи и образува основата за бъдещо развиване и внедряване в произвеждане на коли от ново потомство. Тази нова технология за превозване в завода доста усъвършенства гъвкавостта на организацията на линиите и отстрани нуждата от конвейери, като по този метод фрапантно понижава вложенията в завода и времето за подготовка на производството.
Самодвижещите се отчасти съединени коли действат и се движат безвредно със скорост, подобаваща за серийно произвеждане, с помощта на обстоятелството че техните датчици са способни да разпознават транспортни средства, хора и предмети. Всички процеси, от планиране на оборудването до създаването и всеобщото произвеждане се обезпечават благодарение на знанията и опита, които Toyota е натрупала посредством създаването на технологии за самостоятелно шофиране.

Допълнителни стъпки към всеобщото произвеждане на акумулатори от последващо потомство
Както беше обявено по-рано, Toyota се стреми да комерсиализира своята батерия с течен електролит от последващо потомство Popularisation през 2026-27 година Новата батерия е проектирана да дава високо качество на по-ниска цена, като употребява литиево-железен фосфат (LiFePO) като главен катоден материал. За да се усили оптимално успеваемостта на този вид батерия и да се минимизира цената й, от значително значение е по време на процеса на нанасяне на покритие пастата да се нанася върху металното фолио отмерено, в огромни количества и бързо. Toyota съумява да реализира това, като употребява своя 26 годишен опит и познания за покрития, произхождащи от производството на пакети горивни кафези и акумулатори за хибридно-електрически транспортни средства.

Освен това, първата твърдотелна батерия на Toyota се чака да бъде подготвена за комерсиална приложимост през 2027-28 година При твърдотелните или solid state батериите йоните се движат в среда от твърди материали. Следователно анодът, катодът и твърдият електролитен пласт би трябвало да бъдат компактно свързани един към различен, без празнини. Toyota е открила процеса за нареждане на акумулатори с висока скорост и висока точност без увреждане на другите материали, употребявайки новаторски механизъм и технология за синхронно ръководство.

*Източник: www.toyota.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР