• Украйна се нуждае от стабилна продоволствена помощ• Създаване на

...
• Украйна се нуждае от стабилна продоволствена помощ• Създаване на
Коментари Харесай

Необходими са повече действия от страна на ЕС за сигурно продоволствено снабдяване

• Украйна се нуждае от постоянна продоволствена помощ
• Създаване на хранителни коридори към и от Украйна
• Европейски Съюз би трябвало да диверсифицира източниците на импорт на храни
• Необходимо е Европейски Съюз да подтиква вътрешното селскостопанско произвеждане
• Необходима е помощ за засегнатите аграрни производители от Европейски Съюз
Парламентът приканва за незабавна и забележителна хранителна помощ за Украйна и за по-независимо производството на храни в Европейски Съюз.
В четвъртък с 413 гласа „за“, 120 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“ беше призната резолюция по отношение на нуждата от незабавен проект за деяние на Европейски Съюз за гарантиране на продоволствената сигурност в Европейски Съюз и отвън него след съветското настъпление в Украйна. В текста членовете на Екологичен потенциал приканват за незабавна помощ под формата на доставки на храни за Украйна и за рестартиране на тактиката на Европейски Съюз за произвеждане на храни.

Продоволствената помощ за украинците

Предвид сериозното влияние, което съветската офанзива против Украйна ще окаже върху продоволствената сигурност на украинците, Парламентът приканва за постоянна дълготрайна филантропична хранителна помощ за Украйна както от Европейски Съюз, по този начин и на интернационално ниво. Европейски Съюз следва също по този начин да отвори хранителни коридори до и от Украйна, които да служат като опция на затворените черноморски пристанища. На украинските аграрни стопани следва да се дават също семена, горива и торове, които са нищожни.

Един по-независим Европейски Съюз

Според членовете на Екологичен потенциал пандемията COVID-19 и войната в Украйна са посочили, че Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от вноса от прекомерно малцина снабдители. Те приканват за диверсификация на доставките от трети страни и изискват в кратковременен проект Комисията да реши по какъв начин да смекчи въздействието на високите цени на торовете върху земеделските производители. За да се понижи зависимостта от вноса на торове в дълготраен проект, Парламентът предлага прекосяване към различни органични източници на хранителни субстанции за селското стопанство и поддръжка за нововъведенията в селското стопанство.

Увеличаване на производството в Европейски Съюз и помощ за земеделските производители

Предвид спирането на вноса на селскостопански артикули, членовете на Екологичен потенциал изискват увеличение на вътрешното произвеждане на храни. Земеделската земя би трябвало да се употребява единствено за произвеждане на храни и фуражи. За да се отговори на непосредствените потребности, членовете на Екологичен потенциал желаят през 2022 година земеделските стопани да могат да употребяват земи под угар за произвеждане на протеинови култури. Комисията следва също по този начин да обезпечи поддръжка за най-засегнатите браншове и да активизира спешния запас от 479 млн. евро. Според членовете на Екологичен потенциал на страните членки би трябвало също по този начин да се разреши да дават бърза и гъвкава държавна помощ на операторите на селскостопанския пазар.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР