• Предложените от Унгария коригиращи мерки“ не са достатъчни• Унгария

...
• Предложените от Унгария коригиращи мерки“ не са достатъчни• Унгария
Коментари Харесай

ЕП настоява ЕС да замрази финансирането за Унгария

• Предложените от Унгария „ коригиращи ограничения “ не са задоволителни
• Унгария злоупотребява с гласуването с единогласие в Съвета, с цел да оказва напън върху Европейски Съюз
• Комисията би трябвало да откри способи да подсигурява, че помощта от Европейски Съюз ще стигне до крайните бенефициери

Комисията и Съветът би трябвало да устоят на натиска на Унгария и да пристъпят към приемането на ограничения за заледяване на средствата от кохезионните фондове на Европейски Съюз.
В резолюция, призната в четвъртък с 416 гласа „ за “, 124 гласа „ срещу “ и 33 гласа „ въздържал се “, евродепутатите декларират, че 17-те коригиращи ограничения, контрактувани от Комисията и Унгария, „ не са задоволителни за справяне със съществуващия систематичен риск за финансовите ползи на Европейски Съюз “, даже и да бъдат приложени напълно.

Те приканват страните членки на Европейски Съюз да одобряват препоръчаните ограничения в границите на Регламента по отношение на обвързаността с условия, с цел да защитят бюджета на Съюза против нарушавания на правилата на правовата страна в Унгария, и да ги анулират едвам откакто унгарските коригиращи ограничения доведат до резистентен резултат. „ Ако тези ограничения бъдат анулирани в бъдеще, Съюзът следва да пристъпи към финансова промяна “, прибавят те.

По отношение на Механизма за възобновяване и резистентност на Унгария (МВУ) те показват страдание по отношение на обстоятелството, че заради дейностите на държавното управление, средствата за възобновяване към момента не са достигнали до унгарския народ. Според Екологичен потенциал рискът от корист със средства на Европейски Съюз в Унгария продължава да съществува и Комисията не би трябвало да утвърждава проекта по МВУ за Унгария, до момента в който страната не извърши напълно всички рекомендации в региона на правилата на правовата страна и всички съответни решения на Съда на Европейски Съюз и на Европейския съд по правата на индивида.

Натиск от страна на Унгария и крайните бенефициери

Членовете на Екологичен потенциал приканват Комисията и Съвета да не се поддават на натиска, който Унгария оказва върху тях чрез блокиране на основни решения на Европейски Съюз, като макрофинансовата помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро и световната минималната ставка на корпоративния налог. Тази „ корист “ с правилото за гласоподаване с единогласие не трябва да оказва влияние върху решенията по отношение на унгарския проект за възобновяване и използването на законодателството за обязаност с условия по отношение на правилата на правовата страна, се споделя в текста.

Парламентът акцентира, че крайните получатели на средства от Европейски Съюз не би трябвало да бъдат лишавани от поддръжка заради липса на съдействие от страна на техните държавни управления, и приканва Комисията да откри способи за разпределение на средствата от Европейски Съюз посредством локалните държавни управления и неправителствените организации.

В умозаключение, членовете на Екологичен потенциал се оплакват, че решението за задействане на Регламента по отношение на обвързаността с условия за Унгария е закъсняло от дълго време и е с прекомерно стеснен обсег. Парламентът упорства Комисията да предприеме дейности във връзка с други нарушавания на правилата на правовата страна, изключително тези, свързани с независимостта на правосъдната власт.

Контекст

На 18 септември 2022 година Комисията предложи да замрази 7,5 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария, като се базира на опасения, свързани с корупцията и публичните поръчки, откакто през април задейства механизма за обязаност с условия за отбрана на бюджета на Европейски Съюз за Унгария.

След договаряния с Комисията Унгария показа 17 коригиращи ограничения, като да вземем за пример основаване на работна група за битка с корупцията и промени в разпоредбите за възлагане на публични поръчки, с цел да отговори на опасенията.

Съветът би трябвало да вземе решение с квалифицирано болшинство до 19 декември въз основа на предлагането на Комисията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР