• Общият бюджет, определен от ЕП за следващата година е

...
• Общият бюджет, определен от ЕП за следващата година е
Коментари Харесай

ЕП: бюджетът на ЕС за 2023 г. трябва да се фокусира върху Украйна, енергетиката и пандемията

• Общият бюджет, избран от Екологичен потенциал за идната година е 187.3 милиарда евро, преди старта на договарянията с страните членки
• Възстановено е нужното финансиране за основни стратегии, съкратени от държавните управления на страните от Европейски Съюз
• Над 850 милиона евро са добавени за по-добро справяне с последствията от войната в Украйна
• Значително нарастване за стратегии по „ Еразъм+ “, дейности в региона на климата и трансевропейските мрежи
Членовете на Екологичен потенциал упорстват за бюджет на Европейски Съюз за 2023 година, който да компенсира по-ефективно последствията от войната в Украйна и процеса на възобновяване от пандемията.
В сряда Парламентът гласоподава позицията си по отношение на бюджета на Европейски Съюз за 2023 година Членовете на Екологичен потенциал анулираха съвсем всички съкращения, направени от Съвета (за суми над 1.6 милиарда евро), и по този метод възвърнаха проектобюджета до нивото, в началото препоръчано от ЕК в съответните бюджетни линии.

В допълнение членовете на Екологичен потенциал усилиха финансирането за следните предпочитани политики:

Последици от войната в Украйна

С общо 853 милиона евро, добавени към проектобюджета на ЕК, членовете на Екологичен потенциал усилиха финансирането за начинания в поддръжка на младите бежанци посредством стратегиите „ Еразъм+ “ и Европейския корпус за взаимност, украинските откриватели посредством действия по стратегии като „ Мария Кюри “ в границите на стратегия „ Хоризонт Европа “ и прибавиха бюджетни средства по спомагателни стратегии, в това число:

филантропична помощ с 250 милиона евро,
Фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ с спомагателни 100 милиона евро,
Инструмента за ръководство на границите и визите с 25 милиона евро,
Инструмента за съседство, съдействие за развиване и интернационално съдействие (ИССРМС — Глобална Европа) за южното и източното съседство на Европейски Съюз с 162 милиона евро, и
Европейския фонд за защита и военната подвижност с 80 милиона евро.
Енергетика и климат

С спомагателни 533 милиона евро членовете на Екологичен потенциал желаят да усилят енергийната самостоятелност на Европейски Съюз и да поддържат жителите и дребните и междинни предприятия (МСП) с високите им сметки за сила, като в същото време поддържат екологичния преход и биологичното многообразие. Подкрепяните стратегии включват:

програмата за научни проучвания „ Хоризонт Европа “,
Механизма за свързване на Европа, който финансира построяването на висококачествени и устойчиви трансевропейски транспортни и енергийни мрежи,
програмата LIFE за запазване на околната среда и дейности по отношение на климатичните промени,
програмата „ Глобални провокации “.
Поуките от пандемията: опазване на здравето, по-добра готовност, просвета и полезности

Членовете на Екологичен потенциал възвърнаха съкращаването на 200 милиона евро от страна на Съвета за програмата „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “ (EU4Health) и прибавиха спомагателни 25 милиона евро, защото пандемията от COVID-19 към момента не е завършила, което води до нужда от поддръжка за националните здравни системи, с цел да станат по-устойчиви. Сред другите цели са:

Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз,
стратегия „ Творческа Европа “,
програмата „ Цифрова Европа “,
програмата „ Права и полезности “ и Европейската прокуратура.
Данните за другите стратегии, подтиквани от Парламента, могат да бъдат открити тук.

В съпътстваща резолюция, призната с 421 гласа „ за “, 137 гласа „ срещу “ и 82 гласа „ въздържал се “, се обобщава позицията на Парламента.

Цитати

Николае Щефънуца (Renew, Румъния), основен докладчик за бюджета на Европейски Съюз за 2023 година (за раздел III — Комисия), съобщи: „ Днес гласувахме в Парламента за бюджет, който дава приоритет на мира, енергийната сигурност и по-бързото икономическо възобновяване. Когато Русия пада ниско, ние вървим нагоре. Парламентът изиска спомагателни средства в бюджета на Европейски Съюз за 2023 година, с цел да помогне на нашите жители по време на енергийната рецесия, за справяне с последствията от войната в Украйна и за възкръсване на нашата стопанска система. Бюджетът на Европейски Съюз самичък по себе си няма да бъде задоволителен за справяне с мащаба на рецесиите. Ето за какво незабавно се нуждаем от преразглеждане на многогодишната финансова рамка (МФР). “ (гледайте речта на докладчика по време на разискването в пленарна зала на 18.10.2022 г.).

Никлас Хербст (ЕНП, Германия), докладчик по останалите раздели за бюджета, добави: „ Бюджетът на другите институции за 2023 година следва да бъде рационален и да има явен акцент: киберсигурност. Бюджетът на Европейски Съюз би трябвало ясно да отговори на хибридната опасност, породена от нападателната война на Русия. “ (гледайте речта на докладчика по време на разискването в пленарна зала на 18.10.2022 г.)

Следващи стъпки

С това гласоподаване Парламентът дефинира общото ниво на бюджетните заеми за поети отговорности за 2023 година (ангажименти за плащане) на 187.3 милиарда евро, което съставлява нарастване с 1.7 милиарда евро спрямо проектобюджета, препоръчан от ЕК. Той дефинира общото ниво на бюджетните заеми за заплащания на 167.6 милиарда евро.

Гласуването слага началото на триседмични „ помирителни “ диалози със Съвета за реализиране на съглашение за бюджета за идната година, което по-късно би трябвало да бъде гласувано от Парламента и подписано от неговия ръководител.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР