‘‘Три безценни часа‘‘ така Георги Тошев описва срещата си с

...
‘‘Три безценни часа‘‘ така Георги Тошев описва срещата си с
Коментари Харесай

Георги Тошев за "трите безценни часа" в компанията на Михаил Горбачов


‘‘Три скъпи часа‘‘ по този начин Георги Тошев разказва срещата си с Михаил Горбачов. Преди близо 10 години Георги Тошев, публицист и създател на ‘‘Непознатите‘‘ организира тричасов диалог с него, а своите мемоари и усещания описа в ефира на ‘‘Тази сутрин‘‘

Срещата се състои през 2011 година в апартамент в двореца Кенсингтън в Лондон. Тя се организира без камери и с концепцията за прелиминарен диалог преди бъдещо изявление, което обаче не се състои. Георги Тошев споделя, че Горбачов е един от дребното живи политици, които в този миг са го интересували. ‘‘Аз съм се интересувал от доста малко политици, които съгласно моята журналистическа вътрешен глас принадлежат на историята. Горбачов беше първият социалистически водач, от който аз персонално не се срамувах‘‘, споделя той.

Политическият романтизъм и оптимизъм на Горбачов, както го разказва журналистът, повлиява на него и на поколението му по добър и положителен метод. ‘‘Даде ми религия, аз съм от поколението, което 20 години претърпя в един различен строй и вярата, че нещо може да се промени беше останалата последна‘‘, споделя Георги Тошев.

‘‘Горбачов доста се смя и му беше доста забавно, когато разбра, че едно потомство, на тогава младежи в социалистическа България, си е давало сметка за напъните, които тогава неговият екип е полагал‘‘, прибавя журналистът. ‘‘Това, което ме впечатли е, че този човек се държеше по един доста домакински метод, носеше специфични пантофки и халат‘‘, споделя Георги Тошев.
Снимка: БГНЕС

По време на срещата им обаче той вижда, че съветският политик е изглеждал доста печален, изтощен и уединен. В този миг той е бил изгубил брачната половинка си Раиса, неговият най-верен сътрудник.

Журналистът споделя още, че последните години от ерата ‘‘Горбачов на върха‘‘ в Русия в действителност са били едни доста тъжни години.

Двамата приказват и за Чернобилската повреда и че по това време самият Горбачов е бил дезинформиран за действителните мащаби на злополуката, защото е държан в страни от хардлайнерите в Комунистическа партия на Съветския съюз.

Повече вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР