​Екип от Русенски университет Ангел Кънчев заедно с членове и

...
​Екип от Русенски университет Ангел Кънчев заедно с членове и
Коментари Харесай

Разкриха древни жертвеници в Русенско

​Екип от Русенски университет „ Ангел Кънчев " дружно с членове и другари на Спортно туристическо и природозащитно сдружение „ Академик " разкри антично оборудване  жертвеници (шарапташ) в региона на село Красен.

Проучвателната активност и разчистването се организираха в границите на една седмица, вследствие на което бе оголен и разчистен обект, оставен в забвение от десетилетия.

Откритието се случи по време на подготовката на трасето за крос-похода „ Русенско Поломие " в местността " Царева локва ".
 Русенски университет „ Ангел Кънчев “
Първоначално бяха видяни четири издълбавания в дребна крайпътна канара , само че с помощта на остаряла фотография от архива на Снежана Сапунджиева, снимана от Тодор Манолов, беше взето решение за изцяло почистване на оборудването, оповестиха от русенския университет.

Със своите впечатляващи размери от към 30 кв. м. и спомагателни 11 издълбавания, шарапташът може да се окаже един от най-големите в региона на Поломието.
 Русенски университет „ Ангел Кънчев “
След разчистването на терена, до обекта към този момент води добре завършена пътека, а екипът е сложил и краткотрайна осведомителна табела с данни, предоставени от господин Евгени Георгиев от Регионалния исторически музей в Русе.

Тази самодейност акцентира значимостта на доброволческите старания в опазването на културно-историческото завещание и ускорява връзката сред Русенския университет и локалните общности, като в същото време предизвиква интереса към богатото историческо завещание на района.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР