​ - Г-н Гарелов, какво се случи на тези избори

...
​ - Г-н Гарелов, какво се случи на тези избори
Коментари Харесай

Иван Гарелов, журналист: България избра пътя на промяната и ...

​ - Г-н Гарелов, какво се случи на тези избори - печеливши, губещи, изненади?

- Изненадата е, че изборите дадоха отговор на мъчителния въпрос - накъде ще поеме България. Вече е ясно - България ще поеме пътя към измененията. Протестите съумяха и за някои това е изненада. Развитието нататък зависи от това по какъв начин ще работят Слави и Румен Радев, които са печелившите. Другата изненада е отчайващо слабият резултат на Българска социалистическа партия. Малко ли е?

Слави може да сформира държавно управление в границите на този парламент. Въпросът е дали ще го изиска

Отпуските ще повлияят на едни нови избори както на тези избори повлияха изключителните ограничения

Избори, проведени от длъжностен кабинет, ще са по-честни

- С какво обяснявате големия интерес към вота на българите в чужбина?

- Повлияха няколко фактора. Първо, епидемията принуди тези хора да мислят за вероятно завръщане и те се интересуват каква страна ще заварят. Второ, те бяха най-активни в митингите през лятото. Българите в чужбина съпоставят родината с другите напреднали страни, в които живеят. Сега виждат опция да тръгнем и ние по този път.

- На какво се дължи високият резултат на Слави Трифонов след акция, извършена на процедура единствено в неговата телевизия и Facebook?

- Пак дублирам - тази акция стартира още предишното лято и тя бе за бъдещето на България. Слави Трифонов нямаше потребност да взе участие физически в митингите.Той от дълго време е станал знак на митинга, който изчаква своя час. Слави, прочее, правеше дейна акция в личната си телевизия. Например, канеше хора, които преди този момент е подлагал на критика. А когато си избрал дадена линия на държание, ще я следваш напълно и до дъно.

- Да минем към горещата тематика - ще може ли някой да сформира държавно управление, или ще има длъжностен кабинет?

- Слави може да сформира държавно управление, което ще бъде подкрепено от Българска социалистическа партия и от Движение за права и свободи, само че без да влизат в коалиция. Въпросът е дали го желае, или ще избра нови избори, до момента в който не е преляла вълната на неговата известност. Тогава би могъл да стане първа партия и да ръководи, свободен от други фактори. Възможно е да одобри първия вид като краткотрайно решение, до момента в който направи някои значими промени и тогава да отиде на нови избори.

Но вълната може да прелее и Борисов да се окопити,

той е рисков. Пък и да не забравяме историята със ориста на едно краткотрайно държавно управление, което бе атакувано от болшевиките. А болшевики у нас не липсват.

- Премиерът Борисов заприказва в нощта на изборите за експертен кабинет, подсилен от всички. После пък предложи 10, 20 или колкото трябват депутати на Слави и го прикани да поеме отговорност? Как тълкувате тези ходове?

- Тези ходове са уловки, които да вкарат Слави в пазарлъци и да се избегнат новите избори, т.е. - служебния кабинет, формиран от президента Радев. Те се допълват със страховити закани какви загуби ще претърпи България, в случай че ГЕРБ не е на власт. Тези уловки, както и последвалите, към този момент се пренебрегват пренебрежително, само че те могат да се окажат огромен капан, заложен от Борисов.

- Наистина ли цялата отговорност в този момент е у Слави Трифонов и партията му? Или се пробват да му я трансферират, с цел да го слагат напрегнат и да сбърка преди изключителни избори?

- Да, всичко зависи от Слави, както и от президента, олицетворяващ духа на митинга.

- Може ли Слави въпреки всичко да изненада, като поеме отговорност за ръководството в коалиция с Демократична България и Мая Манолова и тиха поддръжка в Народното събрание от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи или даже ГЕРБ?

- Да, би могъл, в случай че реши, само че във разновидността кабинет на малцинството, подсилен от две партии без никакви обвързващи задължения.

- Кое решение на Слави ще напомпи в допълнение рейтинга му за нови избори. Мнозина социолози побързаха да разгласят, че гласоподавателите всеобщо ще последват вълната и ще повишат резултата на партията му до първо място?

- Както загатнах, в случай че реши да отива на нови избори, значим е моментът. Ако се бавят, вълната може да прелее. При гласоподавателите важи един

синдром на страдание към този, който са свалили от власт

и при повтаряне те се отнасят по-снизходително към неговата орис. Борисов игра тази игра и завоюва, откакто бе подавал оставка през 2013 и 2017 година.

- Как съгласно вас ще работят от ГЕРБ?

- Борисов няма да се помири до последно. Той е рисков. Но си проличава, че в ГЕРБ се опасяват и страхът им е под паника.

- Доколко длъжностен кабинет може да повлияе върху резултатите на едни нови избори?

- Може да направи изборите по-сигурни, по-честни и да даде на гласоподавателите свободата да гласоподават съгласно личната си воля. Пак ще попитам - малко ли е това?

- При служебно държавно управление се отива на избори в края на юли, началото на август, когато народът всеобщо е на море. Как ще повлияе отпускарският сезон на интензивността?

- Е, това несъмнено ще бъде един от " причините " на досегашните управници срещу нови избори. Отпуските може и да повлияят както на тези избори повлияха изключителните ограничения. Това са неизбежни фактори. Но както видяхме, изборната интензивност не беше толкоз ниска. А кой може да подсигурява по какъв начин ще стои въпросът с нашата отмора на морето тъкмо тогава?!

- Хипотетично, при победа на Слави на изключителни избори, ще може ли въпреки всичко той да се контракти с посочените сътрудници от Демократична България и Манолова/Хаджигенов, защото те не поддържат главните му претенции - привикване на Велико народно събрание, 120 депутати и тотално орязване на дотациите?

- Не е належащо да има цялостно съвпадане на позициите по всички въпроси.

Важен е салдото на компромисите, които се вършат

- Има ли вид да влезем в действителност в серия от изключителни избори?

- Това е една от измислиците, стартирани от пропагандата на ГЕРБ. Теоретично всичко е допустимо, само че не виждам по какъв начин може да се стигне до сходно развиване. Според мен има едно относително хомогенно болшинство по основните въпроси за бъдещото ни развиване. У нас няма политическа рецесия, протичат постоянни демократични процедури.

- Доколко едни изключителни избори в действителност ще застрашат европейското доверие и надлежно изплащането на фондовете?

- Нима всички страни от съюза би трябвало да замразят своя политически живот, с цел да не пропуснат огромните пари?

- Как развиването на пандемията ще повлияе върху нови избори, защото явно в целия свят тя удря по политическите настроения на хората?

- Пандемията, по този начин или другояче, въздейства на политическите настроения. Една от аргументите ГЕРБ да не доближи нужната му поддръжка, е неуспехът на ръководството на здравната рецесия. Дори считам, че неуспехът на имунизационната акция не бе наказан задоволително яростно от угрижените и наплашени хора.

- Вашата прогноза - кой ще ръководи България наесен?

- Коя есен, тя има доста стадии?! Мога да ви подсигурявам, че ще е гореща политическа есен. Дал съм ви много жокери, с цел да си отговорите на този въпрос.

- Ще укрепи или отслаби позицията на президента Радев тази комплицирана изборна въртележка?

- Тази въртележка облагодетелства президента Радев в цялостна степен, тъй като удостовери неговите обществени позиции. Сега той ще въздейства на процесите, които следват. Предполагам, че за втория мандат той ще бъде подсилен от новото политическо болшинство като цяло, като към партиите от митинга ще се причисли и Българска социалистическа партия.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 година в пазарджишкото с. Смилец. Завършва публицистика в Софийския университет през 1967 година Работи във в. " Народна юноша " (1968 - 1969), в Българска телеграфна агенция (1970 - 1973), в Българска национална телевизия (1973 - 2000) - като редактор, зам.-главен редактор и продуцент, водещ и продуцент на обзорното осведомително политическо предаване " Панорама ".

От 2000 до 2001 г е шеф на " Новини " и настоящи излъчвания в Нова телевизия. В Би Ти Ви (2004 - 2006) е водещ телевизионната игра " Вот на доверие ".

Автор е на книгите " Идвам от Израел " (1986), " Атила против Афродита " (1986). Преди последните избори журналистът беше чест посетител в малкия екран на Слави Трифонов и не криеше благосклонностите си към партията " ИТН ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР