Πpoгpaмa cъc cъбитиятa c вxoд cвoбoдeн, пocвeтeни нa Дeня нa

...
Πpoгpaмa cъc cъбитиятa c вxoд cвoбoдeн, пocвeтeни нa Дeня нa
Коментари Харесай

Празнични събития за Деня на София

Πpoгpaмa cъc cъбитиятa c вxoд cвoбoдeн, пocвeтeни нa Дeня нa Coфия.

 
Безплатен вход в общински културни институти в Деня на София – 17 септември
На 17 септември – Ден на София, посетителите ще могат да влизат гратис в Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ – изложба музей „ Дечко Узунов ” и изложба „ Васка Емануилова ”, в Регионалния исторически музей – София и филиали. С безвъзмезден вход ще работят парк „ Врана “ и Зоологическа градина – София.
17 септември – Ден на София
От 11:30 ч., пред храм " Света София " ще се състои церемониален водосвет и публична гала по издигане знамето на град София

От 13:00 ч., СГХГ – Церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки достижения в региона на културата

От 18:00 ч. на сцената на Sofia Summer Fest – Празничен концерт за Деня на София с присъединяване на Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония " София " към Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент Славил Димитров

Концертът ще бъде предаван онлайн във фейсбук: на @Столица Култура и @ArtSofia

Вход свободен

„ София, празнувай с класика “: „ Глория “ от Антонио Вивалди звучи за Деня на София

Оркестърът на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „ Васил Арнаудов “ показват „ Глория “ от Антонио Вивалди под диригентството на Максим Ешкенази за Деня на София

В деня на огромния християнски празник „ Вяра, Надежда и Любов “ музикална организация „ Кантус Фирмус “ по традиция провежда тържественото събитие „ София, празнувай с класика “. Събитието ще предложи стратегия с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази на 17 септември от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “.
„ ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО “ завладява нови подиуми и притегля нови публики
Подвижна сцена за изкуство и градска просвета

На 17 септември – Деня на София, обичайни, нови и цифрови изкуства ще преобразят подземната железница на столицата. Реновирана мотриса, движеща от 12:00 до 17:00 ч. по линиите №№ 1, 2 и 4 ще се трансформира в самобитна сцена за ново цирково изкуство, актуален танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, пантонима, класическа и електронна музика. На метростанциите „ Надежда “, „ Г. М. Димитров “ и „ Летище София " са планувани флашмобове и цифрова артинсталация. Всеки един от вагоните на „ другата мотриса “ ще показва друг тип изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си. „ Различната мотриса “ потегля тъкмо в 12:00 ч. от метростанция „ Сердика I ” по посока кв. „ Лозенец “.

Специален акцент е подложен на младите гении и младежките креативен дебюти в подтекста на " 2022 – Европейска година на младежта ".
Разходка Food and Spices Walking Tour
Разходка Food and Spices Walking Tour на британски език на 17.09. от 11:00 ч. и втора разходка на български език 17.09. от 14:00 ч.

" Food and Spices Walking Tour e чудесна опция за странствуване на сетивата за всички локални хора, както и за пътешествениците, решили да посетят София. По време на разходката в региона на Женски пазар участниците влизат в света на подправките и арабската храна – респективно просвета, до момента в който слушат забавните истории на притежателите на няколко магазинчета, пекарни и заведения за хранене. По този метод всеки, който се включи, има опция за разговор и другарство с продавачите, пекарите и готвачите от Близкия изток. " Организиратор е Meeting Points с финансова поддръжка на Върховния Комисарият на бежанците на Организация на обединените нации.
" КвАРТал Фестивал: Малките неща "
С доста музика, кинопрожекции, креативен работилници, изложения, съоръжения и театрални спектакли остарелият еврейски квартал ще посрещне Празника на София – 17 септември, а празненствата са на 16, 17 и 18 септември. Темата на " КвАРТал Фестивал " е „ Малките неща “ – тези елементи, които основават общата картина, само че в забързаното всекидневие постоянно ни убягват. За пъстротата на фестивала ще се погрижат над 80 участници, избрали да развиват себе си, изкуството и бизнеса си точно в сърцето на Стара София. Всяка локация ще изненада гостите на събитието със лична стратегия.

В програмата са включени изложения на млади художници и фотографи, театрални представления, концерти, DJ празненства, кинопрожекции и артинсталации, а за най-малките посетители на събитието е готова специфична детска стратегия. За следващ път актьори, локализирани в креативния квартал на София, ще отворят ателиетата и домовете си, с цел да се приближат до публиката и да сътворят пред очите им магията на изкуството. Освен артистичната стратегия, " КвАРТал Фестивал ", 2022: " Малките неща " ще предложи тематични турове, които да срещнат аудиторията с любопитни обстоятелства от историята на креативния квартал.

Традиционно за фестивала част от улиците в " КвАРТала " ще бъдат освободени от придвижване за коли. Тази година това са улиците „ Триадица “ и „ Сердика “, както и паркингът пред постройката на направление „ Архитектура и градоустройство “ към Столична община – от ул. „ Сердика “ до ул. „ Искър “.

Освен изкуство и градска просвета, тази година един от акцентите на събитието ще бъде зеленият метод на живот.
“Портрет на София ” в светлина и звуци за Деня на София
Фотографската галерия на Йордан Симеонов “Портрет на София ”, която показа дамите на София с име Софѝя, оживява във впечатляващо 3D мапинг осъществяване за Деня на София. Събитието е естествено продължение на сполучливата концепция със серия от широкоформатни фотографии, която бе показана в " Ларгото " през месец април, само че този път във видео, светлинен и звуков театър. Светлинното шоу ще се излъчва върху фасадата на Централния боен клуб от 20:30 часа на 16 и 17 септември.

Празничен танцов театър и карнавално шествие в парка „ Заимов “

(При неприятно време събитието ще се организира в концертната зала на Дом на културата „ Средец “)

16 септември, начало в 17:30 ч.

С присъединяване на танцов отбор „ Средец “ и танцов отбор „ Здравец “ към Дом на културата „ Средец “, детско танцово студио „ Хорце “, танцов състав „ Шопски гердан “, детско-юношески отбор „ Вихрен “, танцова групировка „ Софистик-живо “, фолклорен отбор „ Светлина “, клуб по спортни танци „ Средец “ към Дом на културата „ Средец “, балет „ Веда Джуниър “, балетно студио „ Тиара “, фолклорен отбор „ Люлин “.
Концерт за Деня на София на " Симфониета „ София “ под диригентството на Минко Ламбов
16 септември, 18:30 ч., Общински културен институт „ Надежда “. Вход свободен.
Тържествен концерт „ София, празнувай с класика “
На 17 септември от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “ музикална организация „ Кантус Фирмус “ провежда церемониален концерт „ София, празнувай с класика “. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com, в деня на събитието – на място един час преди началото. Оркестърът на Класик ФМ под диригентската палка на Максим Ешкенази и Софийски камерен хор „ Васил Арнаудов “ с диригент проф. Теодора Павлович, както и солистите Таня Угринова (сопран), Гергана Николаева (мецосопран) и Деян Иванов (обой) ще вземат участие в атрактивното събитие.
“Есенен авто-ретро салон и церемониал ”
Близо 300 ретро автомобила, в това число неповторими модели, създадени в доста малко бройки;
17 септември 2022, събота, пл. „ Княз Александър I “;
Салон: 8:30 – 12:30 ч. Парад: 13:00 – 13:30 ч.;
Безплатен вход за всички гости.

Софийският авто-ретро клуб (САРК, https://www.facebook.com/sofiaretroclub) за повторно ще организира “Есенен авто-ретро салон и церемониал ”. Шоуто е част от Културния календар по случай Деня на София и ще се състои на 17 септември 2022 от 8:30 до 13:30 ч. на пл. “Княз Александър I ”.
17 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА, 20:00 ч., хотел „ ХЕМУС “Канетикс – акробатика в небето
КАНЕТИКС – първата и единствена в света натрупа за акробатика по фасади на здания, ще изнесе своя театър за първи път на фасадата на хотел “Хемус ” на бул. “Черни връх ”. Трупата ще показа един друг въздушен театър в осъществяване на седем виртуозни акробати. Артистите ще изпълнят комплицирани акробатични детайли, салта и хореография в композиция с музика и осветяване. Красотата на отвесната акробатика е, че изпълнителите са освободени и неограничени от гравитацията. С полети на 30 метра над земята артистите ще съживят архитектурните пространства.

Шоуто е с дълготрайност 8 минути.

17 септември, 18:00 часа, „ София Съмър Фест “ – Южен парк – зад музея „ Земята и хората “. Вход свободен.
Празничен концерт за Деня на София
С присъединяване на Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, Младежка филхармония „ София “ към НМУ „ Любомир Пипков “ с диригент Славил Димитров. Водещ – Николаос Цитиридис.
„ Европейски дни на наследството – София 2022 “
17 и 18 септември 2022 година Вход свободен. Над 30 здания със забележителна архитектура ще разкрият своите секрети на софийската аудитория. ПРОГРАМА:
Безплатен вход в общински културни институти в Деня на София – 17 септември
- Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ – изложба „ Васка Емануилова “ и галерия-музей „ Дечко Узунов “

- Регионален исторически музей – София (постоянна експозиция и краткотрайни изложби), пл. „ Бански “ №1 – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане
20:00 ч.);
- Триъгълна кула на Сердика, бул. „ Княгиня Мария-Луиза “ 16 – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);
- АККК „ Сердика “ – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);
- Археологически парк „ Западна врата на Сердика “ – 10:00 – 20:00 ч.;
- Археологическо равнище на базиликата " Света София " – 10:00 – 17:30 ч. (последен час на влизане 17:00 ч.)
- Гробница на княз Александър I Батенберг – 09:00 – 17:00 ч. (последен час на влизане 16:30 ч.)
Празничната стратегия вижте на:
- парк „ Врана “;
- " Зоологическа градина – София ".

Повече за събитията, включени в Празничната стратегия за деня на София, може да видите .
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР