Πoтpeбитeлитe в Eвpoпa и Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти нe бъpзaт с

...
Πoтpeбитeлитe в Eвpoпa и Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти нe бъpзaт с
Коментари Харесай

Спестявания от $2,7 трлн. държат домакинствата в САЩ и Еврозоната. И не бързат да харчат

Πoтpeбитeлитe в Eвpoпa и Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти нe бъpзaт с харченето на насъбраните по време на пандемията спестявания от 2,7 тлн. $, подбивайки очакванията за укрепване на икономическото възобновяване от двете страни на Атлантическия океан на база покачване на потреблението, написа Блумбърг.

На фона на разхлабването на ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19 посред летния сезон в Северното полукълбо, спомагателните спестявания в еврозоната са намалели минимално през август, като единствено Италия е отчела растеж. Според данните потребителите в Съединени американски щати също са предпочели да запазят спестяванията си съвсем непокътнати, пресмятат от Блумбърг.

Липсата на скок на потреблението, какъвто чакаха някои икономисти, може да се разчете като знак против прогнозите за устойчива инфлация, от каквато се опасяват централните банки. Тези спестявания може да оказват помощ на семействата да се оправят с внезапния скок на сметките за отопление, като в същото време с това може да попречат на способността на бизнеса да направи нарастването непрестанно.

„ Не виждаме признаци за връщане на тези спестявания в стопанската система “, разяснява Дарио Пъркинс от TS Lombard в London. „ Тъй като хората имат спомагателни спестявания, те се усещат по-богати и харчат малко повече. Част от тези пари ще бъдат изхарчени, само че няма да има внезапен скок “, добави той.

Според изчисленията на Блумбърг спомагателните спестявания, насъбрани през пандемията, се равняват на към 2,3 трлн. $ в Съединени американски щати и съвсем 464 милиарда $ (400 милиарда евро) в еврозоната.

Макар че Европейската централна банка отдавна предизвестява, че насъбраните средства по време на пандемията ще останат „ значително неизхарчени “, корпоративните мениджъри и икономистите залагат на подтик на растежа.

„ Домакинствата в еврозоната са натрупали големи спестявания ппо време на пандемията, защото разноските са спаднали, а държавните управления поддържаха приходите. Въпреки че сега наподобява малко евентуално да има разточителни разходи, тези спестявания ще бъдат добре пристигнал буфер за някои хора, защото разноските за сила нарастват “, разяснява Мейва Къзин, икономист за еврозоната.

 Според анализатора на Deutsche Bank Олга Котага хората не могат да възстановят порпуснатите разноски за услуги след премахването на ограничаващите ограничения, което значи, че те няма по какъв начин да харчат задоволително бързо, с цел да спаднат спестяванията им доста.

„ Плащаме за едно подкастряне, а не за всички подстригвания, които сме пропуснали по време на локдауна. Натрупаното търсене поради отсрочените действия в изискванията на локдаун в действителност не съществува “, добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР