Å се намира на остров Москенес в Лофотен. Лежи на

...
Å се намира на остров Москенес в Лофотен. Лежи на
Коментари Харесай

Å - градчето с най-краткото име в света

Å се намира на остров Москенес в Лофотен. Лежи на върха на Лофотенските острови и е най-отдалечената цивилизация там. Å е градът с най-краткото име в света. 

Това малко норвежко градче, чието име значи „ поток “, пленява с хубостта и спокойствието си. Уютно се е скътало сред планините и морето. Едно от нещата, които вършат мястото неповторимо са обичайните червени дървени къщи на Å, които са много остарели и са предпазени от закона.



Градчето изобилства от риболовен колиби към момента се употребяват от дейните риболовци. През последните години обаче става все по-често постройките да се трансформират в място за развлекателна активност. В наши дни туризмът е главен източник на приходи за жителите на града.



Затова и не е изненадващо, че можем да си наемем стая в остаряла рибарска барака и да почувстваме същинския дух на това забавно място. 



Å е прочут в Норвегия с умеенето на локалните освен да ловят, само че и да осоляват и сушат риба, изключително тресчица. Освен риба, наложително е и да опитаме локалния самун и канелените кифлички. Най-вече, поради историята на пекарната. 



Тя е известна още като Gammelgården (в превод " Старата къща " ) и е издигната през далечната 1844 година в типичните архитектурни стилове Trønder и Nordland. През 1888 година е възобновена след пожар и архитектурата ѝ леко е изменена. Днес е оповестена за исторически монумент.

Градчето разполага и с два музея - единият, от които, отдаден на сушената риба. Å е чудесно място, с цел да се любуваме на хубостта на природата. Има доста диви животни и птици, които можем да следим с часове, написа lifestyle.bg.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР