¾ от вашите изпражнения се състоят от вода, а по-голямата

...
¾ от вашите изпражнения се състоят от вода, а по-голямата
Коментари Харесай

Защо изпражненията са кафяви?

¾ от вашите изпражнения се състоят от вода, а по-голямата част от останалото съставлява храна, която тялото ви не е обработило.

Веднъж щом излезе от храносмилателната система, изпражнението нормално е с кафяв нюанс (независимо от външния тип на нещата, които сте яли или пили), тъй като съдържа химикал, който тялото ви създава.

Този химикал се споделя стеркобилин – артикул, получен от разграждането на хемоглобилна (протеин, съдържащ желязо, който се намира в алените кръвни кафези и който разрешава на кислорода да се придвижва в тялото). Без стеркобилина вашето изпражнение най-вероятно щеше да е неясно или даже бяло. Това е по този начин, защото по-голямата част от химикалите, които придават разнообразни цветове на храните, се разграждат напълно при процеса на храносмилане.

Червените кръвни кафези живеят към 120 дни, преди да се подменят от нови. Когато хемоглобинът, който съдържат, се разпадне, се образува жълт протеин, наименуван билирубин.

Рано или късно билирубинът си проправя път през сърдечносъдовата система до черния дроб. Тук той се модифицира и след това се секретира в тънкото черво под формата на злобен сок. Жлъчният сок съставлява жълто-зелена течност, която оказва помощ на тялото ви да обработва и всмуква мазнините. Макар и тялото да всмуква и да употребява отначало част от билирубина, до момента в който храната ви се придвижва из тънкото черво, останалото количество от него се трансформира в стеркобилин, от който нямате потребност. Именно този стрекобилин се комбинира с нещата, които сте си хапнали, и оцветява вашите изпражнения в кафяво.

Източник: Timonina / Shutterstock

Разбира се, изпражненията не постоянно са кафяви. В подвластното от нещата, които сте приели както и от скоростта, с които се придвижват през тялото ви, те могат да имат и други цветове. Така да вземем за пример в случай че имате диария, то тогава цветът на изпражнението ще е по-скоро зелен или жълт, защото ще съдържа по-големи количества злобен сок.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР