Звукът от децата и музиката отекнаха в тесен коридор на

...
Звукът от децата и музиката отекнаха в тесен коридор на
Коментари Харесай

Възпламенителна точка в Израел: Разделението между религиозни и светски евреи се нагрява при управлението на Нетаняху

Звукът от децата и музиката отекнаха в стеснен кулоар на мазето в Израел , до момента в който те се катереха в басейн с топки, катереха се по фитнес зала в джунглата, дъвчеха пуканки и се смееха, предава „ Асошиейтед прес “.  Атмосферата ненадейно се промени в онази събота предишния месец, когато минимум дузина религиозни мъже се появиха и блокираха входа, обвинявайки закритата детска площадка, че осквернява еврейския шабат с отварянето си за работа. Гневни родители се изправиха против тях, избухнаха сбивания и за момент центърът на този разбъркан град се трансформира в знак на възпламенителна точка на по-голяма борба сред всемирски и религиозни евреи в Израел . Ципи Брайер Шараби, 38-годишна майка, заключи:

„ Мисля, че това отразява какво се случва в страната . “

Тя показа, че е била нападната и хвърлена на земята по време на случая на 20 май и посочи:

„ Искам децата ми да живеят по този начин, както решат да живеят. Не желая някой да им споделя по какъв начин би трябвало да се хранят, по какъв начин би трябвало да се обличат, какво би трябвало да вършат на Шабат.

Подобни произшествия от дълго време нарушават слабия баланс сред общностите . Но с ултраортодоксалните партии, които в този момент имат невиждана власт в новото държавно управление на Израел – и играят основна роля в противоречивия проект за преразглеждане на правната система – те ускоряват опасенията измежду светските израелци, че характерът и бъдещето на тяхната страна са под опасност.

Благодарение на свръхнатовареното си политическо въздействие общността на хареди завоюва големи бюджети, които съгласно критиците ще укрепят нейния изолиран метод на живот и ще отслабят икономическите вероятности на Израел, защото ултраортодоксалното население се разраства. Брайер Шараби, всемирски израелец, чийто лакът е строшен в сбиването, споделя:

„ Имаме две деца. Имат 10 деца. В последна сметка те ще бъдат болшинството тук . “

Той попита:

„ Какво ще се случи с това място, откакто имат болшинство? “

Ултраортодоксалните в Израел, известни като харедим, съставляват 13% от 9,7-милионното население на страната. Затворената общественост от дълго време е в несъгласие със светското болшинство, сблъсквайки се по отношение на военната работа, интеграцията им в работната мощ и главните правила, които управляват живота им. Евреите хареди в Израел също порастват по-бързо от всяка друга група, с към 4% годишно.

Множеството разлики сред религиозните и светските евреи нервират страната през 75-те години. При държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху чувството измежду светските израелци се изостри, че методът им на живот може да има период на валидност.

Междувременно Нетаняху отхвърля сходни рецензии , като споделя, че ултраортодоксалните са израелски жители , които заслужават финансиране и че той работи за консолидираното им в работната мощ.

Ултраортодоксалните живеят най-вече в обособени градове и градски квартали и за разлика от множеството всемирски евреи, множеството не са викнати в армията според остаряла от десетилетия система за изключения, която им разрешава вместо това да учат религиозни текстове. Мнозина не престават да учат вяра даже в зрелост и не работят, живеят от държавни изплащания и стържат по нервите на плащащата налози междинна класа в страната.

Ултраортодоксалните учебни заведения всеобщо не преподават съществена образователна стратегия по математика или британски език. Експертите споделят, че това им дава малко умения, с цел да навлязат в света на труда, създавайки рецепта за беднотия и нараснала взаимозависимост от държавна помощ с повишаването на популацията.

Ултраортодоксалните акцентират, че все пак децата им заслужават солидно държавно финансиране за обучение и че техните другояче изолирани общности пазят древен метод на живот. Техните водачи също споделят, че способстват за стопанската система, като заплащат обилни суми налог върху продажбите на потребителски покупки за техните огромни фамилии.

Yinon Azulai, народен представител от ултраортодоксалната партия Shas, предишния месец в тирада в Народното събрание осъди това, което той назова „ дивото подстрекаване, което бушува тези дни и тича по улиците на безпочвена ненавист към ултраортодоксалната общественост “ , откакто известен ефирен водещ назова общността „ кръвопийци “ . В залата на Конгреса той разгласи:

„ Нямам желание да се оправдавам, че съм харедим . “

Гилад Малах, шеф на програмата за ултраортодоксални в Израел в Израелския институт за народна власт, мозъчен концерн, разяснява, че огромният бюджет е част от по-широка наклонност, показваща, че общността не се интегрира с по-голямото общество в страната.

„ През последните няколко години имаме от ден на ден признаци, че този развой не е задоволително мощен “, акцентира той и попита:

„ Хората се питат каква е посоката, в която върви (израелската) страна? “

Дан Бен-Дейвид, икономист, който от дълго време подлага на критика това, което съгласно него е преференциалното отнасяне на ултраортодоксалните, сподели, че великодушните дотации и политическата власт дават бегла визия за бъдещето на Израел.

„ Не минава ден, в който да не сме наводнени с ясна картина за това какъв ще бъде животът под ултраортодоксалното болшинство “, счита Бен-Дейвид, президент на Института Шореш за социоикономически проучвания към университета в Тел Авив. По думите му:

„ Нивото на напрежението е доста по-високо. “

Десетките милиони долари под формата на финансови дарения , признати в последния бюджет предишния месец, вбесиха светските израелци. Седмичните митинги против измененията в закона от време на време възприемат антирелигиозни тематики , изключително преди избрания от съда 31 юли краен период за Нетаняху да показа нов закон за решение на въпроса с ултраортодоксалните набори. Не е ясно дали препоръчан законопроект ще мине законов обзор. Той не се стреми да призове повече ултраортодоксални мъже в армията, а вместо това ще ги убеди да се причислят към работната мощ по-рано.

Хаосът в центъра за игри в Хариш , разбъркан всемирски и набожен град, направи вести, до момента в който други признаци на безпокойствие кипяха. През май, когато певицата Ноа Кирел завоюва трето място на състезанието за ария на Евровизия, израелците честваха необятно. Но авторитетен ултраортодоксален член на обединението на Нетаняху, Моше Гафни, повдигна името ѝ и загатна нейния разсъблечен костюм по време на спор за бюджета. Гафни, ръководител на финансовата комисия, разяснява:

„ Аз също бих ѝ дарил някои облекла, с цел да може да има някои . “

Кирел е представен в израелски медии, че всеки има право на мнение.

Миналия месец последваха отвращение и закани за протест, когато в обществените медии се появиха фотоси на лилави стикери, покриващи лицата на дами върху артикули на аптека във водеща аптека в харедимския град Бней Брак. Някои ултраортодоксални считат изображенията на дами за нескромни, а хареди медиите постоянно изтриват изображенията на дами от новинарските фотоси. По-късно аптеката спря да прикрива фотосите на дами.

Ултраортодоксалните евреи бойкотираха пекарна, откакто един от нейните ръководители, някогашен министър в държавното управление, поддържа митингите против главната промяна на правосъдната система.

Само преди няколко години Хариш беше разпространяван като модел на общуване сред неговите всемирски и религиозни поданици . Сега това наподобява като самозалъгване, защото страна, от дълго време привикнала да влиза в спор с външните си съседи, се сблъсква с невиждани вътрешни разделения .

„ Това е сред евреи, това е иронията “ , твърди брачният партньор на Брайер Шараби, 39-годишният Авшалом, в изявление пред центъра за игри.

„ Това, което се случва в този момент, наподобява ново. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР