Звукът на алармата сутрин е едно неизбежно зло, освен ако

...
Звукът на алармата сутрин е едно неизбежно зло, освен ако
Коментари Харесай

Защо отлагането на алармата сутрин не е толкова вредно?

Звукът на алармата заран е едно неизбежно зло, в случай че не сме от тези хора, които съумяват да се разсънят преди нея. Но в случай че сме от другия вид, които отсрочват ставането по няколко пъти, то евентуално сме чували, че това не е по никакъв начин добра концепция.
Прочетете още
Е, ново изследване опроверава тази теза и ни успокоява, че в действителност не си вредим толкоз, колкото считат някои. Учени от Стокхолмския университет са стигнали до извода, че да отлагаме алармата по няколко пъти, с цел да си подарим още малко сън не значи безусловно, че влияем отрицателно на когнитивните си качества и на цялостното качество на съня. 

Дори в противен случай - в случай че сме привикнали да се доспиваме след първия звън на алармата, този наш табиет в действителност подкрепя събуждането. Когато непреодолимото възприятие за отмалялост не е изчезнало, когато отворим очи, то няма неприятно да отложим ставането с 30 минути. С експеримент се открива, че от тях 20 ще прекараме в сън и това едва ли ще повлияе на заспиването и спането ни на идната нощ, предава Earth.com.

Още по-интересно е друго изобретение на проучването - че отлагането на алармата не демонстрира видимо влияние върху настроението на участниците, равнището на унесеност или концентрацията на кортизол в слюнката. Дори се забелязва леко усъвършенствано показване при когнитивни проби, извършени незабавно след пробуждане.

Така проучването развенчава мита, че открадната дрямка заран е нездравословна за всички. Ако тя е наш табиет и не виждаме отрицателното й влияние, евентуално сме от тези късметилии, които даже извличат изгоди от нея. Само да не закъсняваме постоянно за работа...

 

 

Източник: lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР