Звучи страшно, но много често животът има способността да имитира

...
Звучи страшно, но много често животът има способността да имитира
Коментари Харесай

Как четенето на книги може да превърне хората в престъпници?

Звучи ужасно, само че доста постоянно животът има способността да имитира изкуството. За положително или за зло, съществуват доста такива образци в историята.

Такъв е казусът с редицата нарушители, които са употребявали книгите като ентусиазъм за своите закононарушения и са подражавали на основните им герои.

Нека разгледаме кои литературни творби са вдъхновявали действителни хора да извършат закононарушения. Кой може да допуска, че четенето на книги от време на време е рисково?

"Спасителят в ръжта "
.
Романът на Джей Ди Селинджър от 1951г. повлиява на едно от най-известните закононарушения в света: убийството на някогашния член на известната група Beatles - Джон Ленън в Ню Йорк на 8 декември 1980 година
Марк Дейвид Чапман е избран за причинител на закононарушението. Той твърди, че е бил въодушевен от книгата „ Спасителят в ръжта “. Чапман даже я е чел, когато бил хванат от полицията на мястото на убийството. Така този характерен тийн разказ се е трансформирал в обект на поздражание.

"Портокал с часовников механизъм "

Може би не знаехте, че филмът на Стенли Кубрик от 1971 година e точно акомодация на романа на Антъни Бърджес от 1962г. Който е осведомен с историята на книгата, а и на кино лентата, знае, че там не липса едно същински рисковото равнище на принуждение, които ги вършат толкоз известни в действителност.
През 2003 година тайфа, повлияна от историята, прави серия от закононарушения в Барселона, Испания. Те включват набези над бездомни хора по улиците и различен тип принуждение.

"Фондацията "
.
Поредицата научнофантастични книги на Айзък Азимов от 40-те и 50-те години на предишния век споделя за воин, който основава скрито общество, с цел да възвърне света след неговия срив. Когато той умира, тайното общество се трансформира в вяра.
През 1984г. японският гуру Шоко Асахара основава фетиш към Страшния съд , прочут като Аум Шинрикьо (което се превежда като "върховна истина "). Той също стартира да събира хора, които да се кланят на него, а той от своя страна да прави опити да ги "спаси " от апокалипсиса.

Сектата е виновна за нападението със зарин в токийското метро на 20 март 1995 година При нападението са ранени повече от 5000 души и са убити 12 души. Асахара и други членове на сектата са наказани на гибел и екзекутирани от японското държавно управление през 2018г.
.
"Психо "

Вероятно сте по-запознати с филмовата акомодация на книгата на Брет Ийстън Елис от 1991г. с присъединяване на Крисчън Бейл. Е, тъкмо те са въодушевили Рюрик Ютинг, който твърди, че е същинският американски умопобъркан. Твърди се, че това освен е била обичаната му книга, само че и че е боготворял серийния палач в историята: Патрик Бейтман.
Подобно на Бейтман, Джутинг също е работил в областта на финансите и също е бил нечовечен палач. Той убива две дами в Хонконг.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР