Звучи повече от драматично: експерти предупреждават, че можем да бъдем

...
Звучи повече от драматично: експерти предупреждават, че можем да бъдем
Коментари Харесай

Учени: Изкуственият интелект може да ни унищожи 

Звучи повече от трагично: специалисти предизвестяват, че можем да бъдем унищожени от изкуствения разсъдък. Затова приканват тематиката да стане световен приоритет - наедно с риска от пандемии или нуклеарна война, пише Deutsche Welle.

Предупреждението е дефинирано в едно само изречение, само че пък то звучи задоволително трагично: " За да понижим риска от заличаване от изкуствения разсъдък (ИИ), това би трябвало да се трансформира в световен приоритет наред с други опасности от публично значение, каквито са пандемиите или нуклеарната война. "

Как тези машини ни заплашват

Становището е подписано в това число от Сам Алтман, началник на компанията OpenAI, създателка на чатбота ChatGPT. Под него стоят още подписите на Демис Хасабис, началник на дъщерната компания на Google - DeepMind, профилирана в региона на изкуствения разсъдък, и Джефри Хинтън, един от водещите откриватели в тази област.

Тяхното предизвестие е поместено на уеб страницата на организацията с нестопанска цел " Център за сигурност на изкуствения разсъдък "

В него специалистите по изкуствен интелект онагледяват заплахите, за които приказват, с осем съответни образеца. Сред тях те показват потреблението на изкуствен интелект за воденето на войни или за създаването на нови химически оръжия. Друга заплаха е обвързвана с вероятното разпространение на подправени информации благодарение на новата технология. Учените предизвестяват и за това, че в бъдеще хората могат да се окажат изцяло подвластни от машините.

Това не е първото предизвестие против ИИ

Преди няколко седмици имаше друго сходно предизвестие. В отворено писмо по тематиката, подписано апропо и от Илон Мъск, се настояваше за налагането на 6-месечна пауза в развиването на изкуствения разсъдък. Времето би трябвало да бъде употребявано за намирането на регулаторни механизми за тази технология, се споделяше в документа. По-късно обаче се разбра, че малко преди този момент Мъск е основал своя лична компания за изкуствен интелект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР