Звездната сценична двойка ще пее с оркестъра на Бургаската опера

...
Звездната сценична двойка ще пее с оркестъра на Бургаската опера
Коментари Харесай

Романтика, красива музика и финес с Еделина Кънева и Орлин Горанов в „Приказка за двама“

Звездната театрална двойка ще пее с оркестъра на Бургаската опера под диригентската палка Деян Павлов в Летния спектакъл във вторник
На 14-и юни от 20.30 часа на сцената на Летен спектакъл – Бургас публиката ще съпреживее щастливи мигове на допир с изкуство от висока проба с концертния театър „ Приказка за двама “, който показва един от най‐обичаните български артисти – Орлин Горанов, във трогателен дует с превъзходното сопрано Еделина Кънева. Концертният план с една от най-романтичните музикални стратегии звучи под оркестровия акомпанимент на музикантите от Бургаската опера, а зад диригентския пулт е именитият маестро Деян Павлов. Събитието е второто от програмата на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “, които бяха публично открити с блестящата премиера на балета „ Дон Кихот “ от Лудвиг Минкус, режисура – Галина Калчева, на 7-и юни. Летният фестивал на името на празници се организират за петнадесети следващ път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

На сцената на Летен спектакъл – Бургас във вторник един от най‐успешните театрални тандеми – Орлин Горанов и Еделина Кънева, ще подари на публиката неувяхващите усеща и безконечните послания на вълнуващи арии и дуети от мюзикълите „ Котките “, „ Фантомът на операта “, „ Целуни ме, Кейт “, „ Моята прелестна лейди “, „Човекът от Ла Манча“, „Singing In The Rain“, както и трансформиралата се в емблема „Светът е за двама“. В отлично селектираната стратегия звучат и известната „Con te partiro“, изпълнявана от Андреа Бочели, както и композицията, дала името на концерта – „ Приказка за двама“ /музика и аранжимент – Митко Гидишки, текст – Матей Стоянов/. Великолепните експерти Еделина Кънева и Орлин Горанов анонсират всяко от осъществяванията – освен давайки информация за изпълняваните творби, само че и зареждайки с въодушевление и придавайки задушевна атмосфера на събитието. Подбраната селекция от световноизвестните мюзикъли и известни песни е под отличния оркестров акомпанимент на музикантите от Държавна опера – Бургас. Те извършват – с усет, жанр и отлично изцяло звучене, и независими оркестрови композиции – Увертюра от мюзикъла „Моята прелестна лейди“, известния „Валс No2“ от Шостакович и други

Комбинацията от всички съставни елементи на концерта – известни и обичани солисти, отличен оркестър и първокачествен диригент, са гаранция за една вълшебно прекарана вечер в среща с вълнуващите послания на музиката на „ Приказка за двама “ на 14-и юни. Концертната демонстрация с приказно име е една нужна глътка романтика в комплицираната модерна действителност.

Предстои и национално турне на сполучливия музикален план – ден преди концерта на Летния спектакъл в Бургас – на 13 юни – в гр. Сливен, следват концертни изяви в Благоевград, Пловдив, Карлово, Русе и Плевен.

Билети за „ Приказка за двама “ – на касата на Операта, каса „ Часовника “, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

За диригента на „ Приказа за двама “:

Деян Павлов:

Деян Павлов приключва Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ в София. След това Музикалната академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в класовете на проф. Георги Робев (хорово дирижиране), проф. Васил Казанджиев (оркестрово дирижиране), проф. Борис Хинчев и проф. Иван Вульпе (оперно дирижиране). Участва в майсторските курсове на проф. Карл Остерайхер (1986, 1988), проф. Хайнц Рьогнер (1989, 1990) и Иля Мусин (1991). Дирижира концерти и спектакли на Русенската филхармония и опера (1988-1991), управлява Симфоничния оркестър в Пазарджик (1992-1998), диригент е в Пловдивската опера (1996-1998) и на Оперно-филхармоничното сдружение в Пловдив (от 1998), музикален шеф е на фестивала „ Зимни музикални вечери “ в Пазарджик (1992-1999). От 2001 до 2012 е диригент на Младежката филхармония „ София “ към НМУ „ Любомир Пипков “. Между 2005 – 2009 води студентските оркестри на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, а през 2013 стартира да преподава „ Оперно пеене с диригент “ към Вокалния факултет на Музикалната академия, където понастоящем е доцент. Преподава и „ Оперно – симфонично диригентство “ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. През 2014 година пази научната степен „ лекар “. В паралел с преподавателската си активност е Главен диригент на Плевенската филхармония (2014–2021). Гастролирал в Гърция, Германия, Англия, Испания, Швейцария, Турция, Чехия,Канада, Румъния, Бахрейн. Регистрира записи за радио и телевизионни канали в България, Испания и Румъния. От 1995 година до в този момент дирижира с Bulgarian Symphony Orchestra-SIF 309 кино и модерна музика за интернационалните продуцентски компании. Записал е музика за над 500 кино лентата, някои от тях отличени с награди „ Сезар “ (2001, 2004), „ Оскар “ (2009) и „ Златна палма “ (2007). Води годишно майсторски класове по диригентство. В репертоара си има творби от всички стилове и жанрове. Деян Павлов е почетен с грамота за „ Върхови достижения в музикалната педагогика и изкуство ” от НМУ „ Любомир Пипков “ (2004), със „ Златно петолиние “ от Съюза на българските композитори за високи достижения в интерпретацията на произведения от български композитори и е лауреат на „ Златно перо “ за принос към българската просвета от Класик ФМ радио (2005).

За солистите:

Еделина Кънева, сопран:

Еделина Кънева е родена в София, и е ученик на ДМА „П. Владигеров“ Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг. От 1996 година е министър председател солистка в НМТ „Ст. Македонски“. Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите „Трубадур“, „Тоска“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, оперетите „Прилепът“, „Цигански Барон“, „Графиня Марица“, „Страната на усмивките“, „Царицата на Чардаша“, „Великата неизвестна“, мюзикълите „ Котки “, ‘’Някои го избират горещо “, Уестсайдска история “, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия. Еделина Кънева е музикален продуцент на поредност от Коледни концерти за Българска национална телевизия И Българска национална телевизия 2, основател и участник на планове в джаз и поп музиката. Работила е в плана на Френското Министерство на Културата „ К и Пътят към замъка “- модерна опера от Карол Бефа, по романа на Ф. Кафка. От 2012 е учител в НМУ „ Л. Пипков “, компетентност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио. Гастролирала е с триумф в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и доста други От 2000 година до 2010 година е непрекъснат посетител солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в Съединени американски щати. Участвала е неведнъж на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 година Еделина Кънева е част от извънредно сполучливия план на Софийска Опера и Балет, “ Мамма миа “ с режисьор акад. П. Карталов, в който извършва основната роля на Дона Шеридан.

Орлин Горанов, тенор:

Орлин Горанов е одобрено име в българската известна музика. Песни за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и доста други известни композитори. Горанов има и други амплоа. Той е и оперен артист, и артист. Артистът е ученик на хор „ Бодра промяна “. Музикалната му заложба и неговите превъзходни гласови данни са открити от Стефан Диомов по време на военната му работа в Ансамбъла на ГУСВ, чийто солист остава до 1985 година Орлин Горанов приключва Музикалният факултет на Българската държавна консерватория през 1990 година в класа на доцент Констанца Вачкова. От 1989 е солист на Пловдивската опера. Изпълнява теноровите партии в редица италиански опери: „ Травиата “, „ Трубадур “, „ Аида “, „ Риголето “ и „ Отело “ от Джузепе Верди, „ Бохеми “ и „ Мадам Бътерфлай “ от Джакомо Пучини и други Мечтата на Орлин Горанов е била да стане доктор. Съдбата обаче трансформира проектите му и го насочва към музиката. Прекрасният му глас радва всички, които са на негови представления и концерти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР