Звезди се обединиха в битка срещу мръсния въздух. В провокативна

...
Звезди се обединиха в битка срещу мръсния въздух. В провокативна
Коментари Харесай

Родни звезди започват битка с мръсния въздух

Звезди се сплотиха в борба против мръсния въздух. В провокативна фотосесия най-хубавата ни сноубордистка Александра Жекова, журналистът Драгомир Симеонов, актьорите Ники Станоев и Силвия Петкова, певицата Дивна, водещата Ирина Тенчева и екс футболистът и победител в „ Сървайвър “ Ваня Джаферович ни подканят да вземем ограничения против наболелия проблем.

Акцията им е в поддръжка на Facebook страницата „ Подари въздух “. Тя събира и търси реализация за положителните хрумвания и образци, които биха помогнали да живеем в по-чиста среда. Страницата е основана от организацията за маркетинг и връзки Knowbox и цели освен да  предизвика полемика, само че и да дава решения. На нея се разгласяват и стават публично притежание реформаторски планове, които могат да допринесат за по-чист въздух. Всеки, който реши да помогне за реализацията им, може да го направи било то с доброволчески труд, или с финансиране.

Известните персони застанаха пред обектива на фотографа Пейо Пеев и на фрагментите раздират мрачните картини на отровената и занемарена среда. От мръсната и потискаща реалност се демонстрират филизи на здрави и зелени растения.

Звездите носят раница-противогаз, в чийто контейнер има алое вера, известно и със способността си да пречиства въздуха и да отделя бързо огромно количество О2. Създадената от дизайнерите на Kloshar Bags ексцентрична чанта – знак на самодейността, участва във всички снимки. Тя е мощна провокация към всички, които до момента не са си давали сметка какъв въздух дишат и доколко те самите са виновни за това. „ Надяваме се тази раница-противогаз да не се трансформира в наш всекидневен аксесоар по нужда “, споделя Деница Петрова, част от екипа на организацията и подстрекател на акцията.

Популярните лица също дават своите персонални решения за по-чист въздух. „ Моят метод е най-малко аз да не го изцапвам. И в случай че се съберат доста персонални решения, става едно огромно общо “, уверен е Драгомир Симеонов.

Алекс Жекова се старае да прави ежедневните си битови задания пешком. А през лятото в града се движи със скутер, велосипед или лонгборд. „ Това в действителност е доста прелестно, налично и времеспестяващо “, споделя тя.

Ваня Джаферович също се причислява към устрема да се употребяват по-малко коли и да се подтиква от страната пазаруването на нови возила. „ Да се пуши по-малко. Да се приказва повече за тези проблеми “, добавя той.

София е измежду най-замърсените с фини прахови частици европейски градове, припомнят от Knowbox. През студените месеци тези равнища се повишават в резултат на отоплението с твърдо гориво, както и на противозаконното изгаряне на боклуци. Световната здравна организация (СЗО) и Организацията за здраве и околна среда HEAL желаеха през февруари от Европейския съюз „ решителни дейности “ против превръщащия се в камшик за континента проблем.  Статистиката сочи, че мръсният въздух е сериозна опасност за здравето и води до преждевременната гибел на 6,5 млн. души годишно в международен мащаб. Това го прави по-смъртоносен от болесттите малария и СПИН взети дружно.

Тези и други сходни мрачни статистики са станали причина за основаването на Facebook страницата #ПодариВъздух. „ Целта на акцията е да даде разнообразни и изобретателни решения и по този метод да подтикнем хората да подхващат дейности. Вярваме, че в случай че всеки от нас се ангажира с тази идея, можем да живеем в по-здрава среда “, безапелационна е още Деница Петрова. Тя прибавя, че е значимо да се дава естрада за дискутиране и оферти за излаз от казуса, както и воля за по-добър живот.

В платформата ще бъдат оповестени най-интересните фрагменти от фотосесията дружно с блиц изявленията на посланиците на самодейността. Създателите й припомнят, че на нея всеки може да даде своя принос за смяна.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР