Звезден прах, по-стар от Слънцето, бе открит в метеорит, паднал

...
Звезден прах, по-стар от Слънцето, бе открит в метеорит, паднал
Коментари Харесай

Учени откриха в метеорит звезден прах, по-стар от Слънцето

Звезден прахуляк, по-стар от Слънцето , бе открит в астероид , паднал в Австралия през 1969 година, оповестиха международните осведомителни организации.

Най-старите от 40-те частици звездна материя, открити в астероида, са на към 7 милиарда години. Това значи, че са образувани към 2,5 милиарда години преди да се появят Слънцето, Земята и останалата част от Слънчевата система.

Метеоритът е открит край град Мърчисън в австралийския щат Виктория.

Всички оценени звездни частици са от преди интервала на образуване на Слънчевата система . Според учените частиците звезден прахуляк в астероида са нещо като капсули на времето. Възрастта им дава визия за стадиите на основаване на галактиката Млечен път, разясняват учените.
 / iStock/Getty Images
„ Макар да проучвам астероида от Мърчисън и звездния прахуляк към този момент над 20 години, към момента съм извънредно вдъхновен, че можем да проучим историята на нашата вселена посредством един камък “, споделя Филип Пек, куратор на Природонаучния музей в Чикаго и началник на проучването.-->

Изследваните частици са дребни - сред 2 и 30 микрометра (микрометърът е еднакъв на една хилядна част от милиметъра - бел.ред.) Звездният прахуляк е материя, която се изхвърля от звездите. При зараждането на Слънчевата система този прахуляк става част от планетите и Слънцето. Съхранен е само в кометите и метеоритите. Очаква се фрагменти от тях да бъдат доставени на Земята в идващите десетилетия от галактическите задачи ОСИРИС-РЕКС и „ Хаябуса-2 “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР