Звеното за вътрешен одит към Министерството на транспорта, информационните технологии

...
Звеното за вътрешен одит към Министерството на транспорта, информационните технологии
Коментари Харесай

Министерството на транспорта ще проверява съмнителна поръчка на БДЖ

Звеното за вътрешен одит към Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията ще ревизира съмнителна поръчка на БДЖ. Става въпрос за търг за поддръжка и ремонт на локомотиви на " БДЖ - Пътнически " транспорти на стойност над 4 млн. лв..

Ще се ревизира документите по процедурата, откакто уеб сайтът offnews.bg разгласява информация, че БДЖ търси външна компания за ремонтите, само че в това време залага в документите огромна част от работата да бъде свършена от механиците на държавното сдружение. Освен това поръчката може да бъде осъществена от две сдружения в България, само че изискванията на процедура отстраняват едното и по този начин спечелилият е предупреден.

Поръчката е за техническо обслужване и ремонт на 9 от локомотивите на БДЖ за три години. В техническата документи към процедурата обаче са изредени дейностите по поддръжката и ремонта на същите тези машини, които ще се правят от " БДЖ - Пътнически транспорти ". Посочените отговорности на държавния транспортьор включват голямата част от самото задание на публичната поръчка и са съществени действия при поддържането на локомотиви.

От документите излиза, че БДЖ действително ще свърши огромна част от работа, само че в това време ще заплати на външен реализатор за нея.

На изискванията за присъединяване в поръчката дават отговор 2 компании - русенската " Експрес Сервиз " и новосъздадената компания " ЖП тракция ". И двете компании имат нужния документ за ремонт на локомотиви от Изпълнителната организация " Железопътна администрация ".

Според условията на възложителя частната компания би трябвало да вземе локомотивите за ремонт от хранилище София. После може да ги поправя, където реши, стига да има право да употребява съответното място. В същото време на бъдещия реализатор се слага изискване да прави експресните поправки на локомотиви в границите на 8 часа. Това на процедура изключва от надпреварата " Експрес Сервиз ", чиито ремонтен завод е в Русе.
Излиза, че локомотивите не могат да се ремонтират другаде с изключение на в Локомотивно хранилище - София. А " ЖП тракция " имат право да употребяват здания в Локомотивното хранилище.

Всъщност " ЖП тракция " и в този момент има контракт със същия предмет и за същите локомотиви с БДЖ. Той е двугодишен и е за 1.18 млн. лв.. Излиза, че БДЖ прави оценка, че услугата е поскъпнала два пъти.
Според някогашния изпълнителен шеф на БДЖ Християн Кръстев, представен от offnews.bg прокуратурата би трябвало да стартира следствие на връзките сред БДЖ и " ЖП тракция ". Той и преди е алармирал, че държавната компания разпорежда поръчки за ремонт на външни компании, а на процедура работата се прави от БДЖ.

" В появяването на тази компания няма нищо инцидентно и необичайно. Наеха едно хале в Кремиковци преди две години. Нямаха никакво съоръжение вътре и безусловно нищо, само че незабавно получиха лиценз, на база на нищо! На база на едно наето хале - без служащи, без машини, без никой. Но там връзката не е инцидентна и дребна ", сподели Кръстев в изявление за уеб страницата.

Според него ръководещият и притежател на компанията Николай Кръстев е обвързван с шефа на Изпълнителна организация " Железопътна администрация " Веселин Василев. Тази държавна конструкция лицензира и ремонтните жп фабрики. Двамата пък работили дружно във компания, свързвана с предприемача Васил Божков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР