Звън на родопски чанове даде началото на традиционния събор на

...
Звън на родопски чанове даде началото на традиционния събор на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев откри събора Рожен 2019

Звън на родопски чанове даде началото на обичайния събор на националното творчество в местността Роженски поляни. Според президента Румен Радев, който откри събитието, задачата на събора е да припомня, че можем да надмогнем апатията и да въздигнем България. Откриването на обичайния събор на Рожен притегли хиляди гости от цялата страна.

Рожен, Сандански

Изпълнение на гайдарски оркестър огласи Рожен и Родопите с емблематичната сюита, влезнала в върховете на Гинес. След това присъстващите притихнаха при гласа на галактическата Валя Балканска.

Според президента Радев, съборът би трябвало да се помни като извор на българското единение, а за огромна част от посетителите силата на родния фолклор е тази, която ги притегля към това място.
Румен Радев- президент на Република България: Някога тук, на тези поляни, са си давали среща разграничените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят.
Днес обаче Родопите са измежду най-бързо обезлюдяващите краища на България и за всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник.

Според уредниците на събитието до неделя се чакат над 250 000 гости.
Симеон Караколев- Сдружение " Рожен - завещание в бъдещето ": Ще дадем началото на една магия, почнала от ей това знаме и едно обръщение към всички - на България й би трябвало повече България.Катерина Иванова- Стара Загора: Много хубаво, че този събор се прави. Трябва да запазим традициите си и всичко българско.
Българската магия притегли и чужденци, избрали за собствен дом Родопите. Като холандското семейство Мюлер, поданици на село Момчиловци.
Мейс Мюлер: Решихме преди 11 години откакто се пенсионирах, да живеем в България.Селин Мюлер: Защото се влюбихме в музиката и природата тук. Тука имаме доста близки другари, които ни станаха като родственици.
Фолклорен конкурс, музейни експозиции, изложби на занаяти са част от събитията. Задължително обаче всеки се снима пред голямото знаме. Тази година най-големият български трикольор слага връх с дължината си от 320 м. Знамето, ситуирано на Роженските поляни, тежи над половин звук.

До неделя повече от 3500 реализатори ще се показват на четирите подиуми на събора. За първи път ще има и конкурс за достоверна национална носия.
 Започна обичайният народен събор „ Рожен 2019 Започна обичайният народен събор „ Рожен 2019 "
Започна обичайният народен събор „ Рожен 2019 ". Над 3500 фолклорни реализатори и 80 самобитни майстори ще показват своето творчество до неделя...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР