Zubax Robotix от Естония е победителят от тазгодишното издание на

...
Zubax Robotix от Естония е победителят от тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Zubax Robotix от Естония е победителят в международното състезание PowerUp!


Zubax Robotix от Естония е спечелилият от тазгодишното издание на PowerUp! - интернационално съревнование за стартъпи в региона на чистата сила. Отборът показа план, който обезпечава с 10 % повече ефикасна електрическа мощ на мотора за приложение в авиацията. Технологията разрешава на електрическите транспортни средства (и по-специално самолетите) да изминават по-дълго разстояние, употребявайки по-малко от заряда на батерията, с което взема решение един от най-сериозните проблеми пред цялостното електрифициране на всички типове превоз. Zubax бяха наградени с 30 000 евро и късмет да вземат участие в влиятелния InnoEnergy Highway® accelerator.

„ Записахме се за присъединяване в състезанието, тъй като беше напълно съответстващ с това, че подкрепя софтуерното развиване на стартъпи, посредством финансиране и поддръжка за новаторски хрумвания и тимове. Победата е доста мотивираща изненада. Знаехме, че концепцията ни е добра и продуктът има капацитет. Ето за какво планираме да влагаме премията в по-нататъшно развиване на плана и да продължим да се нареждаме на пазара. “, показа Павек Кириенко, Ръководител Технически проучвания в Zubax.

„ През седемте години от основаването си, InnoEnergy е вложил в новаторски планове за общата сума от 2 милиарда евро. Благодарение на нашата поддръжка, до този миг 80 продукта са показани на пазара. Сега и тимът на Zubax има тази невероятна възможност”, сподели Христо Балиноу, шеф „ Бизнес развиване “ в InnoEnergy за Централна Европа и ръководител на журито.

Титлата подгласник и 10 000 евро бяха присъдени на WellParko от Литва. Трето място и премия от 5 000 евро отидоха при Neuron Soundware от Чехия.

По време на Големия край в Прага, 15 стартъпи показаха новаторските си решения пред журито и представители на медиите. Участниците бяха спечелилите от националните финали, извършени в Унгария, Полша, Република Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Сърбия, Турция, Украйна, Естония, Румъния, България, Хърватия и Гърция. Финалистите бяха определени от 299 тима от 24 страни в Централна Европа, които аплайваха за надпреварата. Залогът беше огромен, поради че InnoEnergy Highway® Accelerator е една от най-хубавите стратегии в бранша на чистата сила в Европа.

Жолт Уинклер, Управител на Open Innovation Hub в MOL група и член на журито разяснява:

„ PowerUp! ни зарежда със свежи, чисти хрумвания и решения от целия район. Ние сме горди, че спонсорираме това събитие за втора поредна година. Тъй като сега трансформираме компанията си фактът, че се ангажираме със стартъпи посредством надпревари като това, играе значима роля за построяването на тактиката ни.”

Гюл Ерол, CTO на Enerjisa беше изключително впечатлена от равнището на надпреварата и сподели:

„ Знаем, че устойчивите решения посредством новаторски и гъвкави партньорства със стартъпи могат да доведат до напредък в бързо изменящото се бъдеще. От името на Enerjisa мога да кажа, че се гордеем да сме част от PowerUp!, тъй като ни приобщава към най-удивителните хрумвания от цяла Европа. “

Марияна Хамънова, съпредседател на CleanTech Bulgaria, народен сътрудник на InnoEnergy, показа:

„ На финала в Прага видяхме извънредно обещаващи планове с действителен капацитет за развиване. Българският финалист Diesel express Tester - портативно и плътно лазерно устройство за определяне качеството на дизеловото гориво, безспорно съумя да притегли инвеститорския интерес. Ние от CleanTech Bulgaria продължаваме усилена работа в посока развиване на средата и българските нововъведения в областта на силата. През есента на 2018 година CleanTech Bulgaria и InnoEnergy започват и нова пре-акселераторска стратегия - Primer, която ще приготвя започващи компании за идващото издание на състезанието, както и за непосредствено финансиране по стратегиите на InnoEnergy. “

PowerUp! се отличава от другите надпревари за стартъпи със своите подготвителни лагери - преди огромния край участниците прекарват 2 дни в тестване на своите бизнес модели и насърчаване на уменията си за представяне.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР