зследователи от университета в Базел установиха как редовната консумация на

...
зследователи от университета в Базел установиха как редовната консумация на
Коментари Харесай

Кафето влияе най-много на този орган

" зследователи от университета в Базел откриха по какъв начин постоянната консумация на кофеин въздейства върху сивото вещество на мозъка. Резултатите от опитите са оповестени в списание " Cerebral Cortex ".

В изследването взе участие група от 20 младежи, които постоянно пият кафе. Експериментът бил разграничен на два десетдневни стадия. В първата стъпка те получили хапчета с кофеин, във втората - с плацебо.

В края на всеки период от време учените изследвали размера на сивото вещество на обектите и качеството на съня им. Според получените данни дълбочината на съня на участниците е идентична, без значение дали са приемали кофеин или капсули с плацебо.

Изследователите обаче откриват забележителна разлика в размера на сивото вещество: той е по-висок при тези, които не са приемали кофеин. Разликата е изключително забележима в десния медиален темпорален лоб, в това число хипокампуса - мозъчната област, виновна за съхраняването на паметта.
свързани новини6138на 07.10.2021
" Резултатите от изследването не демонстрират негативен резултат на кофеина върху мозъка. Но е ясно, че когато се употребява всекидневно, той въздейства върху когнитивните функционалности ", сподели професор Каролин Райхърт.

Експертите стигнали до заключението, че след 10 дни самоограничение от кафе, мозъчната тъкан на субектите се възвръща, написа " Актуално ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР