зрив на химикали за дезинфекция е причинил огромния пожар, който

...
зрив на химикали за дезинфекция е причинил огромния пожар, който
Коментари Харесай

Взрив на химикали за дезинфекция е причинил пожарът в Катуница

зрив на химикали за стерилизация е предизвикал големия пожар, който избухна през вчерашния ден във фабриката за преправка на череши в Катуница. Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи пред

Замърсяване на въздуха в селото и близките обитаеми след стихията няма, сочат първичните данни от мобилната лаборатория на екоинспекцията.

Огънят, който бушува часове наред, изпепели два камиона, складът за готовата продукция, хладилното хале и над 1000 пластмасови бидони за предпазване на подготвена продукция

„ Щетите са огромни. Изгоряла е хладилната база. Това е съвсем нова хладилна база, скоро издигната по модерна технология. Големи са щетите”, изясни Илияна Аврамова- шеф „ Охрана на труда “ във фабриката.

Съдбата на 350 служащи, които се трудят във фабриката остава неразбираема.

„ Хората са обезпокоени не толкоз за здравето си, що се касае за това, че могат да изгубят работата, която имат във фабриката. Има фамилии, които работят – и брачният партньор, и брачната половинка са вътре и има фамилии с по един- два заема. Тежко е!”, счита кмет на с. Катуница Красимир Юруков.

Семействата от околните до фабриката къщи, които през вчерашния ден бяха евакуирани, към този момент са по домовете си. За Марта и двете й деца нощта е била изпълнена с терзание.

Според проверяващите пожарът е почнал при товаро-разтоварна активност на варели, цялостни с химически субстанции.

„ При разтоварването е имало варели със изсъхнал хипохлорид, който се употребява в индустриалната база и вследствие на този гърмеж се появява огън, който обгръща и се разгръща като пожар в помещение-складово помещение”, изясни Анелия Влахкинова – старши специалист в РД ПБЗНС- Пловдив.

Разследващите към този момент иззеха записите от охранителните камери във фабриката. Междувременно прокуратурата влезе във фабриката, с цел да проверява аргументите за пожара. Две са главните версии- техническа нередовност или човешка немарливост.

От горенето на полиетиленовите бидони, варели и гуми – до 2 часа през нощта във въздуха на селото е имало повишени равнища на фини прахови частици. Днес към този момент всичко е в нормата. И през днешния ден учебното заведение и детската градина в Катуница останаха затворени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР