Зрелостниците от Пловдив за едни от първенците в България, изкарали

...
Зрелостниците от Пловдив за едни от първенците в България, изкарали
Коментари Харесай

Пловдивските зрелостници на 3 място по успех на матурата по БЕЛ, вторият изпит - по-неуспешен

Зрелостниците от Пловдив за едни от първенците в България, изкарали най-голям брой точни на матурата по БЕЛ. Абитуриентите на учебните заведения под тепетата са се наредили на трето място, предхождани от София и Смолян.

Пловдивчани са изкарали по-висок резултат на втората матура, която са положили по предмет по избор. Там усреднения им брой е 63,22т. на фона на 55,44т., реализирани на изпита по български и литература. Оказва се обаче, че на фона на националния резултат по втора матура пловдивските зрелостници не са заслужили трета позиция. В тази статистика сме водени от Варна, София, Стара Загора, Сливен, Перник, Смолян, Русе и Бургас.



Сумарно за всички градове в страната междинната оценка от изпита по български език и литература е Добър 4,05 . Зрелостниците са постигнали приблизително 52,77 точки от общо 100. Усредненият резултат на втората наложителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и дава отговор на оценка Добър 4,48 . Това сочи докладът на МОН, оповестен през днешния ден и отнасящ се за майската сесия.

Най-често изкарваните оценки и при двете матури са Много добър 5 и Добър 4.



От МОН вършат значимо конкретизиране. Тази година скалата за превръщането на точките в оценки е друга от прилаганата в интервала 2008-2021 година За да получат междинен 3,00, зрелостниците би трябвало да имат най-малко 30 точки вместо досегашните 23. Отличен 6,00 получават всички с 95 и повече точки, както и до момента.

Преобладаващата част от зрелостниците имат оценки добър и доста добър. Не може да се прави съпоставяне с представянето на миналогодишния випуск, тъй като от 2022 година образователните стратегии и форматът на изпитите са разнообразни. Това важи изключително за втората наложителна матура, която за пръв път е по профилиращ предмет и материалът в нея е на по-високо ниво.

С най-голям междинен брой точки са непознатите езици. Сред високите е и междинният резултат на втората наложителна матура по математика - 69.19 точки. В другия край се подреждат естествените науки, осведомителни технологии, география и стопанска система, предприемачество. Сравнително слаб е и междинният резултат по изобразително изкуство, което се дължи по-скоро на невисок брой точки на затворените отговори, в сравнение с практическата задача.

Няма абитуриент с 0 точки и на двата изпита, само че няма и подобен със 100 точки на двата изпита. Максимален брой точки – 100, на някой от изпитите са постигнали 32 зрелостници. С две цялостни шестици са 49 зрелостници, а с две отлични оценки - 1651 зрелостници. Две слаби оценки имат 941 зрелостници. Само девет зрелостници имат 0 точки.

Малко повече за грамотността на Випуск 2022 и усложненията, които са изпитали младежите:

На изпита по БЕЛ зрелостниците са се справили с откриването на пунктуационни неточности в просто изречение, само че са се затруднили при пунктуацията на комплицирано изречение, при членуване на приложението на подлога, при използването на възвратно притежателно местоимение. При литературните задания най-лесно се оказва откриването на проблем, интерпретиран в два фрагмента от изучени произведения, както и свързването на изучени произведения с имената на техните създатели. Трудности има при откриването на подстрекателство, създавано от отзивчивата позиция на представителя, при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст.

При дилемите за четене с схващане зрелостниците сполучливо свързват информация от два източника, само че се затрудняват да аргументират обещано изказване със свои думи. Над 50% от зрелостниците са получили над междинния брой точки при разчитането на данни от диаграма. Тази година за пръв път задачата за основаване на текст даде избор сред две тематики в два жанра. 89% от зрелостниците са работили по нея – с 10 процентни пункта повече от предходната година. Есе са писали 28 421 зрелостници (66%), а интерпретативно съчинение - 9922 (23%).

Снимка: Илюстративна
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР