Зрелостниците могат да полагат изпити за валидиране на компетентности по

...
Зрелостниците могат да полагат изпити за валидиране на компетентности по
Коментари Харесай

ВАЖНО: МОН с нови правила за матурите

Зрелостниците могат да поставят изпити за валидиране на компетентности по реда на спомагателните матури. Това плануват новите промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, оповестиха от Министерство на образованието и науките (МОН).

Резултатът от всеки сполучливо положен изпит се отразява в настрана уверение, а не в дипломата за приблизително обучение

От идната сесия май-юни 2023 година на изпити за валидириране на компетентности могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали образователен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, само че желаят да валидират компетентностите си по профилиращия предмет.

При валидиране върху образователното наличие за придобиване на профилирана подготовка, вероятни за избор са всички предмети, по които се организира ДЗИ (профилирана подготовка), в това число български език и литература. Желаещите би трябвало да подадат заявление до началника на районното ръководство на образованието. Срокът за това е същият като за подаване на заявление за явяване на държавния зрелостен изпит – до 21 февруари, прецизираха от МОН.

Задължителните държавни зрелостни изпити за учениците, които се образоват за придобиване на профилирано обучение, са по български език и литература и по изучаван профилиращ предмет. Учениците, които се образоват за придобиване на професионално обучение, поставят наложителен държавен зрелостен изпит по български език и литература и наложителен държавен изпит за придобиване на професионална подготовка, написа БГНЕС.

Матурата по български език и литература ще се организира на 19 май 2023 година, а вторият наложителен държавен зрелостен изпит, както и наложителният държавен изпит за придобиване на професионална подготовка - на 23 май 2023 година Началният час и за двата изпита е 8:30 часа.

Конкретните дати за полагане на спомагателните държавни зрелостни изпити следва да се утвърдят след обобщаване на подадените заявки и приключване на едномесечния период за публични съвещания, прибавиха от просветителното министерство.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР