Зрелостните изпити за 7 и 12 клас ще се проведат

...
Зрелостните изпити за 7 и 12 клас ще се проведат
Коментари Харесай

Ще има матури за 7 и 12 клас, външно оценяване за 4 и 10 - може и да няма


Зрелостните изпити за 7 и 12 клас ще се проведат в края на образователната година, като от тях ще бъдат изключени избрани тематики - това изясни министърът на образованието Красимир Вълчев по време на онлайн среща с родители, учители и представители на цивилен организации. Тя беше извършена по самодейност на омбудсмана Диана Ковачева по отношение на проблемите на отдалеченото образование, като министър Вълчев и екип на мнистерството отговаряха на въпроси в продължение на час и половина.

Според Красимир Вълчев последните тематики от материала за матурите за 7 и 12 клас няма да бъдат включени в изпитите, а задачата на това изпитване е да се мери метода на осмисляне на материала и функционалната просветеност на децата.

Не е наложително да се организира национално външно оценяване за 4 и 10 клас, изясни още просветителният министър, като посочи, че то е нужно най-много за оценка на работата на учителите и на управленията на учебните заведения.

Около 30 хиляди са децата, които са декларирали, че не могат да се образоват отдалечено, поради неналичието на електронно устройство , напомни отрасловият министър в отговор на въпрос на родител. По думите на Вълчев страната кандидатства за европейски средства, с които да закупи 108 хиляди лични компютъра, само че процедурите лишават време. До момента са обезпечени и раздадени 18 хиляди електронни устройства, като към 3 хиляди от тях са планувани за учители, тъй че да могат да преподават от у дома. Ако фамилията на едно дете не може да си разреши да заплаща за интернет, то учебното заведение има право да заплати услугата, добави Вълчев.

Защо учителите не са задължени да включват камерите на устройствата си по време на образование и за какво не преподават от класните стаи? - това попита майка на първокласничка , която описа, че учителката на нейното дете не желае да контактува с учениците образно, а единствено посредством микрофон, което съгласно майката не се отразява добре на толкоз дребни деца.

Министърът уточни, че също е последовател на зрителния контакт сред учители и възпитаници, а по отношение на наличието на преподавателите в класните стаи напомни, че това не е позволено сега, поради заповедта на здравния министър. Вариантът с преподаване от класната стая е използван, когато част от децата учат от у дома, а останалите са в клас, и по този начин учителят може да ги образова по едно и също време, добави Красимир Вълчев.

По време на онлайн срещата специалисти от МОН обясниха, че с позволение на Министерството на здравеопазването към този момент са вероятни самостоятелните присъствени занимания за децата със специфични просветителни потребности в детските градини, учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка. За задачата обаче е нужно предпочитание от страната на родителите да заведат детето си, както и да се обезпечи наличие на съответния експерт, който да работи с детето. Министър Вълчев уточни, че е разпоредено на шефовете на центровете за специфична просветителна поддръжка да стартират такава работа с деца.

При откриването на срещата омбудсманът Диана Ковачева показа данни на организацията УНИЦЕФ, съгласно които 1 от 5 деца с увреждания у нас е изключено от отдалеченото образование, а към 40 % от родителите се нуждаят от помощ в развъждането на детето си, с цел да отидат на работа в изискванията на пандемия. Ковачева напомни, че над 700 хиляди са децата в предучилищна и учебна възраст, които са сложени в обстановка да се образоват от у дома.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР