Зрелищни демонстрации показаха на връх Перелик края Смолян военнослужещи от

...
Зрелищни демонстрации показаха на връх Перелик края Смолян военнослужещи от
Коментари Харесай

Зрелищни демонстрации показаха на връх Перелик военнослужещи от България, Хърватия и Австрия

Зрелищни демонстрации демонстрираха на връх Перелик края Смолян военнослужещи от България, Хърватия и Австрия, които вземат участие в четвъртата взаимна интернационална подготовка " Родопи – 24 ", заяви организация Фокус. Демонстрациите бяха следени персонално от министърът на защитата Тодор Тагарев, както и от заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков.   
 
Министърът Тагарев съобщи, че са се уверили на място, че военнослужещите са добре готови. " Нашите военнослужещи работят дружно със своите сътрудници от Хърватия и Австрия и част от екипите бяха смесени. Това е впечатляващо и е реализирано единствено за 4 дни по време на предварителната подготовка. Днес ни демонстрираха какво са научили, а през идната седмица ще имат нещо доста по-мащабно и действително ", разясни министърът.
 
Той пожела на военнослужещите от взаимната подготовка, времето да е хубаво, само че посочи, че те са длъжни и се готвят за осъществяване на своите задания без значение дали вали сняг, дъжд, какъв брой е студено, мъгла ли има. " Те би трябвало постоянно да бъдат подготвени да извършват своите задания. Това е един детайл от тяхната подготовка. Видяхме и ново съоръжение, не в огромни количества, само че въпреки всичко разполагат с някои от най-модерните системи и съоръжение. С времето ще бъдат обезпечени още по-добре нашите военнослужещи ", добави още военният министър.
 
В взаимната подготовка " Родопи – 24 " вземат участие военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, 110-и логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия, 24-а Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдаващи от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения. 
 
Командирът на 101-ви алпийски полк в Смолян, полковник Стефан Димов разясни, че в взаимната подготовка вземат участие над 300 души от три страни – България, Хърватия и Австрия.
 
" Подготовката е разграничена на две елементи – модулна подготовка от 6 дни и тактически учения 3 дни. Днес на Перелик наблюдавахме проява на качества като ние показахме нашите качества за дисантиране от вертолет, наблюдаване в планинска гориста околност, попадане в засада, излизане от засадата и имаше въздушна здравна евакуация за край ", уточни полк. Димов. Той разяснява, че до този миг са извънредно удовлетворени от взаимната подготовка.
 
" Военнослужещите пренощуваха няколко вечери на открито в спонтанните биваци и заслони. Въпреки ниските температури, които доближиха до минус 9 градуса те се оправиха отлично и на идващия ден изпълняваха своите задания. Мисля, че подготовката се развива извънредно добре и в вярната посока. Покриваме всички цели, които сме си сложили до този миг. До края на интернационалната взаимна подготовка предстоят тактически учения с три алпийски роти ", сподели още полк. Димов.
 
На демонстрациите участваха и регионалният шеф на Смолян Захари Сираков, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и други представители на разнообразни институции в района.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР