Зоя Тошкова е сред най-известните пловдивски адвокати. Има 26 г.

...
Зоя Тошкова е сред най-известните пловдивски адвокати. Има 26 г.
Коментари Харесай

Адвокат Зоя Тошкова за ДЕБАТИ. БГ.: Полицаят Караджов не е убил родителите си, обжалва за трети път доживотен затвор


Зоя Тошкова е измежду най-известните пловдивски юристи. Има 26 година стаж като бранител, преди този момент 12 година е била следовател. През кариерата си е печелела доста комплицирани каузи. Последното, за което от няколко години води епична борба в съда, е на някогашния към този момент служител на реда Венцеслав Караджов. Той бе приет за отговорен в това, че е прострелял родителите си по користни претекстове – за парцел, и получи доживотна присъда. Караджов твърди, че е почтен, и апелира. Наскоро Върховният касационен съд промени мярката му за неотклонение поради безупречно държание зад решетките и го пусна под домакински арест.

Адвокат Тошкова, какъв брой време прекара Караджов в пандиза и какво следва оттук насетне по делото му?

Лежа шест години и 9 месеца. Последния изкара в Софийския затвор. Там го реалокираха от пловдивския, с цел да му създадат проучвания в Министерство на вътрешните работи болничното заведение. Върховен касационен съд го пусна под домакински арест на 23 февруари т.г. От Софийския затвор го изкараха единствено с един кат облекла на гърба. Без пари, без нищо. Добре, че съумял да се обади на сина си да отиде да го прибере от столицата. Караджов ми даде пълномощие и му взех персоналните движимости от Софийския затвор, само че оттова отхвърлиха да ми дадат парите, които му се поставят за лавка. Трябвало пълномощното да е нотариално заверено. А това няма по какъв начин да стане, защото се оказа, че персоналната му карта е в окръжния съд в Пловдив като материално доказателство по делото му. Големи старания ми костваше Апелативният съд да позволи връщането на документа за идентичност. Само че взеха решение да не го дават на мен, а трябвало служител на реда от районното по местоживеене да му го занесе. Ето по какъв начин вместо да се борят с престъпността, силите на реда се трансформират куриери и призовкари.

В момента Караджов е вкъщи с гривна и чака съвещанието на Апелативния съд в Пловдив на 18 март. За повторно Върховният касационен съд връща делото на втора инстанция. Причината е, че пловдивските магистрати не са си свършили работата. Предстои да се създадат някои експертизи. След това Апелативният съд би трябвало да се произнесе по отношение на наказването. Караджов и аз, като негов бранител, твърдим, че е е почтен. Не той е прострелял родителите си.

Преди дни излезе отчет на Комисията за попречване на изтезания на Съвета на Европа, в който се твърди, че изискванията в местата за отнемане от независимост в България са ужасяващи. Така ли е в пловдивския затвор, където лежа служителят на реда?

Там с очите си съм виждала по какъв начин лазят хлебарки, до момента в който съм чакала в приемната. Питала съм надзирателите дали пръскат, настояват, че го вършат, само че отново има. Сградният фонд на пандиза в Пловдив е стар. Няма условия всяка килия да е с обособена тоалетна. Дюшеците, завивките сякаш се подменяли, само че се въдят дървеници и въшки. Мои подзащитни бяха нахапани по главата и тялото.

В същия евродоклад се показва, че в пандизите ни се упражнява принуждение и липсва съответна здравна грижа. Имали ли сте сходни недоволства от ваши клиенти?

И двете констатации дават отговор на истината. Мой подзащитен ми описа по какъв начин лишени от независимост се гаврили с различен в тоалетната в пловдивския затвор. Насилие има и от страна на надзиратели към лишени от независимост. Искат да ги държат в послушание. Ако някой си търси повече правата, ползват способи да го смачкат.

Що се отнася до здравното обслужване в пандиза в Пловдив, то не е съответно. Венцислав Караджов даже самичък заведе дело в Административния съд в Пловдив, че управлението на пандиза не му обезпечава нужната здравна грижа. Той има камъни в жлъчката и бъбреците, разширени вени и дископатия, които са потвърдени с експертизи. Въпреки това, когато го заболи, му давали единствено обезболяващи. Понякога и такива медикаменти нямало. Много пъти сме сезирали за това съда, писала съм и до министъра на опазването на здравето, само че резултат нямаше. Административният съд излезе с предписание Караджов да получава нужната грижа и отново без резултат. След това в пандиза започнаха да ни вършат въртели, не желаеха да ни вършат срещите с Караджов тет а тет. Добре че най-малко в този момент е под домакински арест и може да извика Спешна помощ, в случай че се наложи.

Служебният правосъден министър Крум Зарков още веднъж вкара закона за прокуратурата. Очаквате ли да мине?

Не съм осведомена в елементи с него, само че висши съдии да стават прокурори, считам, че е безумно. Кой ще го направи непринудено?

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР