Зомбитата са плод на въображението и изображението. Най-често се срещат

...
Коментари Харесай

Истински зомбита

Зомбитата са плод на въображението и изображението. Най-често се срещат във филмите на ужасите или фентъзи романите, в които се реанимира тяло посредством разнообразни способи, най-често магия. Съществуват обаче и същински зомбита. Икономистите употребяват термина, с цел да отбелязват компании, които имат проблеми с изплащането на задълженията си и зависят от заеми, с цел да поддържат бизнеса си над водата.

Терминът " зомби компания " произлиза от кредитирането в Япония по време на стагнацията от 90-те години на предишния век. Икономистите дефинират за такава компания, която значително е изоставена от вложителите и може да остане в бизнеса единствено посредством заеми от банки или посредством издаване на повече облигации, като по този начин отново усилва заемите си.

С други думи, зомби фирмите са бизнеси, чиито доходи не са задоволителни, с цел да покрият главницата по заемите си и те стигат единствено едвам обслужва лихвите по тях. Това значи, че до момента в който получава нов заем, компанията няма да банкрутира. По този метод нерентабилни компании остават на пазара, вместо да излизат от него посредством усвояване или банкрут. Този проблем притегля все по-голямо внимание в публичния спор в изискванията на пандемията от ковид.
Негативните резултати
Проблемът е, че кредитирането на зомби фирмите не води до преструктуриране и забавя възобновяване, защото пречи на преразпределението на активите от сдружения с ниска продуктивност (зомбита) към такива с висока продуктивност. Кредитирането на зомби компаниите може да навреди на здравите компании по два метода.

Първо, понижава потокът от банков заем, който е разполагаем за здравите компании, в случай че предлагането на заеми е лимитирано. Второ, отпущането на заеми на нежизнеспособни компании е еднакво на предложение на дотации, които повреждат конкуренцията на пазара. Докато обширното и безсистемно кредитиране може да бъде рационален отговор в най-тежката фаза по-време на рецесия като пандемията от ковид, финансирането на зомби компании, зародило вследствие на кредитните гаранции и ограничения, може да забави възобновяване по време на икономическия развой на излекуване.

Пандемията през последната година даде спомагателен подтик на дебата за възходящия брой на така наречен зомби компании. В изискванията на корона рецесията проблемите в корпоративния бранш доста набъбнаха, а държавните управления се стремят да им противодействат посредством големи фискални ограничения за поддръжка на бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР