Зографският манастир за банскалии е мисия и дълг – традиция,

...
Зографският манастир за банскалии е мисия и дълг – традиция,
Коментари Харесай

„Отговорност и чест“: Как банскалии поддържат Зографския манастир?

Зографският манастир за банскалии е задача и дълг – традиция, която е наследена от нашия предходник Хаджи Вълчо, братът на отец Паисий, който пък е бил великодушен донор за построяването на източното крило, наричано още Банското крило.

Днес десетки хора от Банско оказват помощ за поддръжката му, а една група от шестима мъже, наричани от локалните група „ Зограф “ и водени от Костадин Хаджитодоров вземат участие интензивно и в реставрацията на манастира.

„ Отговорност и чест “ – с тези думи разказва реставрацията на дограмата за манастира Костадин Юнчов от Банско. Той е безапелационен, че живата връзка на банскалии с манастира, възобновена през 90-те години на XX век, е извънредно мощна.

 „ Такива неща не са за приказване “: Имотите за милиарди на Българската православна черква 120 минути 8 мин. „ Такива неща не са за приказване “: Имотите за милиарди на Българската православна черква  Троянският манастир: Истории за патриарх Неофит и вярата в чудесата България 4 мин. Троянският манастир: Истории за патриарх Неофит и вярата в чудесата  Ханът на Преображенския манастир в центъра на Велико Търново тъне в съсипия (СНИМКИ) България 1 мин. Ханът на Преображенския манастир в центъра на Велико Търново тъне в съсипия (СНИМКИ)  Ремонтираният храм в Клисурския манастир отваря порти Тази събота и неделя 3 мин. Ремонтираният храм в Клисурския манастир отваря порти  „ Такива неща не са за приказване “: Имотите за милиарди на Българската православна черква 120 минути 8 мин. „ Такива неща не са за приказване “: Имотите за милиарди на Българската православна черква  Троянският манастир: Истории за патриарх Неофит и вярата в чудесата България 4 мин. Троянският манастир: Истории за патриарх Неофит и вярата в чудесата  Ханът на Преображенския манастир в центъра на Велико Търново тъне в съсипия (СНИМКИ) България 1 мин. Ханът на Преображенския манастир в центъра на Велико Търново тъне в съсипия (СНИМКИ)  Ремонтираният храм в Клисурския манастир отваря порти Тази събота и неделя 3 мин. Ремонтираният храм в Клисурския манастир отваря порти

„ Ние създаваме дограмата, която по предложение на отец Гавраийл би трябвало да я създадем такава, каквато е била преди 200 години. Използваме остарели материали, които сме ги взели от банското крило. Възстановяваме ги, обработваме ги и надлежно вършим от тях дограмата за прозорците, които към този момент са на манастира. Те към момента не са инсталирани, само че следва монтажа им “, разяснява Костадин Юнчов.

Нищо не се изхвърля, нито едно парче дърво, нито едни остарял гвоздей – всичко би трябвало да се запази и върне в манастира.

Снимка: bTV

„ Ще се опитаме да я реставрираме, нея и да я запазим. Това е главната задача и на монаха, който се занимава със строително-монтажните работи, да се резервира, да се съобщи на поколенията. Това са старите греди, които се дообработват, от тях вършим прозорците и надлежно част от тези порти ще реставрираме. Това са едни остарели пирони, които сме извадили, можете да погледнете. Всяка една греда, всяка дъска би трябвало да се запази, всичко, което се употребява – другото се връща в манастира “, споделя още Костадин Юнчов.

Работата по реставрацията е виновна, само че и извънредно забавна.

„ Това сме го посочили, с цел да видите разликата в цвета, за който доскоро ви приказвах. Виждате ли актуалния дъб, който обработваме сега – той е почти на 120-130 години, а това е дърво на към 400 години “, разяснява Костадин Юнчов.

Снимка: bTV

„ Сърцето ми се свива, когато виждам източното крило на Зографския манастир. Изглежда като беззащитен дъртак, безгласен, в който не се усеща живот “ – това написа в книгата си за Атон Хаджи Славчо Кисьов. Тези думи се загнездват в съзнанието на Костадин Юнчов и си ги припомня, до момента в който обработва дограмата за манастира.

„ Сега ремонтът завършва и може би ще забележим манастира доста скоро “, безапелационен е Костадин Юнчов.

С доста предвидливост и труд – както на монасите, по този начин и на банскалии, ремонтът на източното крило е към своя край и в него към този момент ще има  живот за разлика от времето, в което Хаджи Славчо Кисьов го вижда за първи път.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР