Зофия Посмиш, участвала в полската съпротива по време на Втората

...
Зофия Посмиш, участвала в полската съпротива по време на Втората
Коментари Харесай

Почина писателката Зофия Посмиш, оцеляла в концлагера Аушвиц

Зофия Посмиш, взела участие в полската опозиция по време на Втората международна война и оживяла в концентрационните лагери Аушвиц и Равенсбрюк, известна журналистка и писателка, умря на 98 години, оповестиха Асошиейтед прес и ДПА.

От мемориала-музей "Аушвиц - Биркенау " оповестиха, че Посмиш е умряла в понеделник в приют в Освиенцим, южният полски град, в който е бил концентрационния лагер по време на нацистката окупация на Полша. След две седмици Посмиш щеше да навърши 99 години.

Полякинята Зофия Посмиш е родена на 23 август 1923 година в Краков, в семейство на католици. През 1942 година, когато е 18-годишна, е задържана за връзките си със съпротивителното придвижване в Краков. След като прекарва повече от две години в лагера на гибелта Аушвиц, Посмиш е депортирана в Равенсбрюк и по-късно в Нойщат-Глеве, откъдето е освободена в края на Втората международна война през 1945 година, оповестяват от музея в Освиенцим.
 Зофия Посмиш
След войната тя се завръща в Полша, работи като публицист, в това число и за Полското радио, написа няколко книги. Най-известната йѝ творба е "Пасажерката " - разказ, който написа като радиопиеса под заглавие "Пасажерката в каюта 45 ", публикуван и в България. Тя споделя историята на оживяла жена от лагера Аушвиц, която среща някогашния си надзорник по време на корабоплаване с транспортен съд. По романа е сниман филм и е сложена опера.

През 2006 година Посмиш бе измежду някогашните пандизчии, които посрещаха родения в Германия папа Бенедикт Шестнадесети в някогашния лагер на гибелта Аушвиц.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР