ЗНП – Защитено наименование за произход. Това е новото обозначение,

...
ЗНП – Защитено наименование за произход. Това е новото обозначение,
Коментари Харесай

Отпада БДС за киселото мляко. Как да познаем дали е истинско?

ЗНП – Защитено название за генезис. Това е новото означение, което ще стои върху българското кисело мляко. Това е европейски правилник, който пази тези наименования, технологията. Киселото мляко би трябвало да е създадено от 100% българско сурово мляко, а то – от български фуражи, изясни пред bTV ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.  

 

Целта на политиката за качество на Европейски Съюз е да се защитят наименованията на избрани артикули, с цел да се разпространяват техните неповторими характерности, свързани с географския им генезис и обичайните умения, употребявани при тяхното произвеждане.

 

На процедура със ЗНП млякото получава по-голяма отбрана. С БДС то може да се създава и от небългарско мляко, което е абсурд. Нововъведението е в отбрана на българските производители и за потребителите.

 

“Целта е всички производители в една страна да създават по една технология и един състав – продуктът да се типизира. Политиката на Европейска комисия е да подкрепя производителите, с цел да не се покачват цените. Трябва да се съблюдават уговорките за обезщетения, с цел да запазим конкурентоспособността “, добави Зоров.

 

Сред предпазените артикули на пазара на Европейски Съюз са горнооряховски суджук, българско розово масло, филе " Елена ", пастърма говежда, кайсерован врат Тракия, роле " Трапезица ", луканка " Панагюрска ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР