Знаят ли родителите как да подкрепят децата си по време

...
Знаят ли родителите как да подкрепят децата си по време
Коментари Харесай

Наръчник за родители за обучение в електронна среда чака одобрение от МОН |

Знаят ли родителите по какъв начин да поддържат децата си по време на онлайн обучението в изискванията на пандемия?

За отговора на този въпрос се е погрижил екип на Педагогическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, който е разработил специфичен справочник, акцентиращ върху казуса " по какъв начин родителите да оказват помощ на децата си при работата с онлайн платформи ". Ръководството следва да бъде утвърдено от Министерството на образованието и науката, като ще бъде налично и в електронен вид.

Ръководството за подкрепяне на родители е в действителност едно забавно издание. За да можем да го структурираме, ние направихме доста сериозен обзор на други сходни издания във всички страни, континенти и се опитахме да изведем основите, свързани с едно такова издание. А те се отнасят точно до няколко съществени въпроса, свързани с ангажираното родителство - по тази причина какъв е характерът на връзките в актуалното семейство, по какъв начин могат да се развиват мощните страни на децата в границите на фамилната среда. Какви са главните моменти, свързани с електронната ангажираност на фамилната общественост, създаване на среда на образование в дома. "

Това обясни проф. доктор Галин Цоков, шеф на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти пред БНР. 

Той акцентира, че е отделено изключително внимание на онлайн сигурността, отбраната на персоналното пространство, на етикета в мрежата като значим детайл от образованието в домашна среда, както и на взаимоотношенията сред родители и деца и сред родители и учители в границите на отдалеченото образование.

В наръчника има и конкретни препоръки към родителите за подкрепата, която те биха могли да окажат на децата във разнообразни възрасти и стадии на образование, означи още проф. доктор Цоков. 

Той описа още, че измежду главните усложнения на съставянето на наръчника е била началната фаза, тръгнала от емпирично проучване на проблемите, свързани с отдалеченото образование и най-много с образованието в фамилна среда.

„ Ние тръгнахме от едно много съществено емпирично проучване на проблемите, свързани с отдалеченото образование. То обхвана над 10 200 респонденти, над 8 600 родители, над 1 600 учители. То даде забавни данни във връзка с главните проблеми и главните позитивни страни ".

Около 69% от родителите интензивно се ангажират при образованието и подпомагането на деца, които са си у дома. Това са към 70% от всички родители - подобен е и процентът в други проучвания, които дефинират фамилната ангажираност при присъственото образование, акцентира проф. доктор Цоков, като добави, че родителите отделят приблизително към 2 часа дневно, с цел да подкрепят децата си при тяхното образование от разстояние. 

" Установява се едно съществено съдействие сред родители и учители в хода на това образование в електронна среда ", посочи още той. 

Проф. доктор Цоков означи, че главен миг при работата в домашни условия е организирането на работното пространство, с цел да се благоприятства мотивацията и основаването на избран ред.

" Много значимо от позиция на това, което ние предлагаме, е, че родителите би трябвало доста интензивно да контактуват с децата - сутрин преди началото на образователните часове, да дискутират какво следва, какви съществени задания има през съответния ден. Следобед, вечерта също да се дискутира какво има като резултати ", означи още той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР