Знаменитият разрушител Zumwalt е пример за най-необмисления пропуск на американския

...
Знаменитият разрушител Zumwalt е пример за най-необмисления пропуск на американския
Коментари Харесай

The Blogger: Руският отговор на Zumwalt е „Радиошхуна”, която ще излъже радарите на противника

Знаменитият унищожител Zumwalt е образец за най-необмисления пропуск на американския ВПК, при който намаляването на радарната забележимост на кораба станала за сметка на бойните качества на машината. Тази неудача би трябвало да бъде регистрирана при основаване на кардинално нов вид боен транспортен съд „ радиошхуна ”, споделя в The Blogger съветският боен специалист Дмитрий Верхотуров. Zumwalt при своята водоизместимост от 14 хил тона има много едва въоръжение (155-мм оръдие и крилати ракети Tomahawk), само че на екраните на всички радари се изобразява като дребен риболовен съд. За реализиране на тази цел е пожертвана освен огневата мощност, само че и противопожарната сигурност на кораба – в горните етажи на надстройката е употребявано дърво. С това техническият капацитет е привършен изцяло.

Очевидно е, че корабът е планиран като рейдер, тъй като е насочен основно за удари по наземни цели. При новата тактичност на морския пердах неуязвимите за радарите кораби би трябвало да прикриват атакуващите групи или да разчистват акваторията за авионосците.

Дмитрий Верхотуров обаче предлага за тази тактичност надалеч по-ефективно средство. Вместо да крият основния ударен транспортен съд, специалистът предлага в корабната групировка да бъдат основани няколко специфични не огромни и мобилни съда, които създателят назовава „ радиошхуни”. Това може да са фрегати и даже корвети, окичени с отражатели и излъчващи антени, които имитират работата на разнообразни радари.

Това комбиниране от принадлежности разрешава да се основат двойници на основния боен транспортен съд, който към този момент не може да го разпознава нито AWACS, нито корабните радари, нито радиолокационните глави на самонасочващите се противокорабни ракети. Това ще принуди корабите на съперника да приближат до акваторията за баражиране на „ шхуните” на разстояние директна видимост, влизайки в обсега на артилерийския огън.

Нещо повече: „ радиошхуната” ще „ осветява” противниковите кораби с радарните си антени, а групировката единствено ще приема отразените сигнали, без да се отбелязва.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР