Знаме с целебното растение росен, наричано още самодивско биле, е

...
Знаме с целебното растение росен, наричано още самодивско биле, е
Коментари Харесай

Знаме със самодивско биле развяват за празници в пазарджишко...

Знаме с целебното растение росен, наричано още самодивско биле, е един от знаците на селото, носещо името й. Байрякът се развява отпред на хорото на площада, паралелно с националния трикольор, който участва и в знамето на Росен. Наскоро от кметството даже поръчали ново, което се пази в читалището в очакване на по-добри времена, когато народът ще може отново да чества дружно на площада.
Самодивското биле е част и от входните табели на Росен. Те също били специфична поръчка, по автентичен план, тъй че всеки влизащ в селото да види една от неговите емблеми.

Росенът е многогодишно растение, за което се носят забавни митове. Някои описват, че цъфти единствено на Спасовден. На този празник в миналото е бил съборът на селото, в този момент преместен на Цветница, защото тя е постоянно в почивен ден. Но на Спасовден се съблюдава обичаят да се прави курбан за здраве.

Според едно поверие, точно за това растение става дума в Стария завет на Библията. Наречено е още " пламнал шубрак ", " горяща къпина ", " храстът на Мойсей ". В неговите пламъци Бог Йехова се явил на Мойсей, покрай планината Хорив в Синайската пустиня. Когато Мойсей се доближил до храста, с цел да огледа от кое място идва огънят и по какъв начин гори, а не изгаря, Бог го повикал от горящия шубрак, призовавайки го да изведе израилтяните от Египет и да го поведе към Обетованата земя. И през днешния ден по тези места в Синайската пустиня порастват големи шубраци с росен. Смята се, че цветовете отделят огромно количество етерично масло, което по този начин насища въздуха, че в случай че в парещ, безоблачен ден се сервира запалена съчка кибрит към растението, въздухът към него може да избухне в синьо-червен пламък и се отделя черен пушек. Може даже да се самозапали, освен това без да пострада.


Като целебна трева росенът се ползва при настинка, ревматизъм, глисти, някои гинекологични проблеми, епилепсия, подагра, пясък в бъбреците, инфектиране на бъбречното легенче, външно - при екземи, косопад и други Важно е да се знае обаче, че билката е и токсична и би трябвало да се ползва единствено под наблюдаване на експерти.
Етеричното масло, добивано от растението, се употребява за козметични цели. Росенът е медоносно растение и се предлага за засаждане в и към пчелини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР