Знаковите лица на партиите влизат в открит сблъсък по важните

...
Знаковите лица на партиите влизат в открит сблъсък по важните
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов: ГЕРБ винаги е била необходима на българските граждани в състояние на кризи. Ние сме давали вярната формула и сме извеждали страната от няколко кризи, като финансовата, COVID кризата и кризата с бежанците!

Знаковите лица на партиите влизат в открит конфликт по значимите въпроси, които вълнуват всички българи12 дни преди изборите, следващият политически конфликт в студиото на " Тази заран " по bTV. Знаковите лица на партиите влизат в открит спор по значимите въпроси, които вълнуват всички българи. Фокусът е опазване на здравето.

Един против различен се изправят проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, доцент Антон Тонев от " Продължаваме промяната " – " Демократична България ", проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия и доктор Веселин Балкански от " Български напредък ".
 
 Проф. Костадин Ангелов Проф. Костадин Ангелов Източник: Скрийншот видео кадър
Проф. Костадин Ангелов е магистър по медицина и публично здраве в Медицинския университет и по финанси – в УНСС. Беше министър на опазването на здравето в третия кабинет на Бойко Борисов. Водач е на листата на ГЕРБ-СДС във 4 МИР във Велико Търново.
 Доц. Антон Тонев Доц. Антон Тонев Източник: Скрийншот видео кадър
Доц. Антон Тонев е хирург и учител, приключил е Медицинския университет във Варна. Беше ръководител на комисията по опазване на здравето в 48-ото Народно заседание. Кандидат за народен представител е в листата на коалиция ПП-ДБ в 27 МИР в Стара Загора
 Проф. Георги Михайлов, Българска социалистическа партия Проф. Георги Михайлов, Българска социалистическа партия Източник: Скрийншот видео кадър
Проф. Георги Михайлов е приключил Медицинската академия в София със специалности: клинична хематология, онкология и педиатрия. Бивш шеф е на Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести. Водач е на листата на Българска социалистическа партия в 22 МИР в Смолян.
 
 Д-р Веселин Балкански Д-р Веселин Балкански Източник: Скрийншот видео кадър
Д-р Веселин Балкански е приключил Медицинския университет във Варна, с магистърска степен по публично опазване на здравето. Бил е шеф на Регионалния център по опазване на здравето във Варна. Кандидат за народен представител е от листата на " български напредък " в 3 МИР във Варна.

Политическата рецесия

" ГЕРБ постоянно е била нужна на българските жители в положение на рецесии. Ние сме давали вярната формула и сме извеждали страната от няколко рецесии, като финансовата, Коронавирус рецесията и рецесията с бежанците. И в предния парламент представихме работеща формула, която към този момент щеше да дава резултат – щяхме да имаме една овладяна инфлация, нямаше да има подобен напор от бежанци. Ние сме подготвени с управническата формула и всеки едни глас за нас е глас за постоянно държавно управление ", заяви проф. Ангелов.

Според доц. Тонев изтъкна, че последните избори са посочила, че с изключение на първо място в Народното събрание, се изисква и доверие.

" След дълги години ръководство на ГЕРБ по-голяма част от обществото счита, че това доверие би трябвало да се заслужи отначало. Демократичният развой дава такава опция посредством един забележителен престой в съпротива. И може би през това ГЕРБ би трябвало да мине, като през едно чистилище – да служи още веднъж заем на доверие, може би и да смени лицата. От Своя страна " Продължаваме промяната " е едно ново лице, само че което не му бе дадена опция да разгърне своята стратегия. Политическа партия ще застане със своята известна стратегия, със своята непорочност, с желанието за битка с корупцията ", каза представителят на ПП-ДБ.

По думите на проф. Михайлов БСП непрекъснато е упорствала през последните години за партниране в Народното събрание и е направила всичко допустимо за сформиране на постоянно държавно управление.

" Българска социалистическа партия декларира и в този момент – в тази политическа конюнктура България се нуждае неистово от работещ парламент, от постоянно държавно управление и от доверие сред политическите сили. България би трябвало да бъде спасяван, тя се намира в доста сериозен политически миг от своята история ", подчерта представителят на Българска социалистическа партия.

На въпроса дали концепцията на " Български напредък " за разговор с всички е сработила д-р Балкански отговори, че това ще стане ясно от резултатите на партията на идните избори.

" Български напредък " предлага един нов модел за присъединяване в политиката. Както неведнъж ген. Янев (Стефан Янев, водач на партията) е заявявал – политическа партия " Български напредък " ще предлага решения на проблемите. Това желаеме да разбираем на гласоподавателите. Написал съм план за промяна в опазването на здравето ", обяви д-р Балкански.

Проблемите в опазването на здравето

Проф. Ангелов репликира доцент Тонев за доверието към ГЕРБ с думите: " Правителството на " Продължаваме промяната " беше свалено поради загуба точно на това доверие. Имаше загуба на доверие в техните сътрудници – първо в " ИТН ", след това и в Българска социалистическа партия. Това беше позитивно за България, тъй като в случай че това продължеше, сега щяхме да бъдем в още по-тежка рецесия ".

На въпрос за какво българите доплащат обилни суми за здравеопазване проф. Ангелов подчерта, че доплащането е реалност в съвсем всички здравни системи в Европа.

" За страдание в България имаме извънредно висок % на доплащане, както във връзка с медицинските произведения, по този начин и на редица услуги, които се дават в лечебните заведения. В нашата стратегия се заложили методика, в която това доплащане да бъде понижено, най-много във връзка с медицинските произведения и на медикаментите ", уточни представителят на ГЕРБ.

Кандидат-депутатът от ПП контрира, че от ГЕРБ оферират стратегия, която да поправя недъзи, насъбрани през последните 12 години, когато те са управлявали.

" Поправената система доста припомня на една закърпена автомагистрала, която е една от емблемите на дългогодишното ръководство на ГЕРБ. Истината е, че опазването на здравето може да бъде кърпено още 10 години. Имаме потребност да сложим проблемите на масата, да признаем свои неточности от предишното и сме оставили една система на пауза повече от 10 години.

Представителят на БСП обяви, че неговата партия предлага фундаментална промени в лекарствената политика, с цел да се избегне забележителното доплащане.

" Огромна част от тези близо 50%, което доплаща българинът за опазване на здравето, са точно за медикаменти – най-много от пенсионерите и за децата. Конкретното ни предложение е за безвъзмездни медикаменти за децата до 14 година Като педиатър изпитвам една огромна горест, че във времето, когато бях млад експерт детският контингент беше 2 млн. деца, в този момент е 1 млн. Ако не се погрижим за своето бъдеще, нещата стават доста тежки ", коментира проф. Михайлов.

Той подсети също, че множеството българи не са удовлетворени от качеството на опазването на здравето и в системата има тежък кадрови проблем.

" Когато приказваме за финансиране на дейностите в опазването на здравето, има два момента – единият е по какъв начин се изразходват средствата и какъв е контролът върху това, вторият – от кое място се събират средства за опазване на здравето, какъв е техният размер и има ли опция за в допълнение финансиране ", коментира д-р Балкански от " Български напредък ".

Според него е нужна смяна във финансирането и това не е толкоз мъчно – да вземем за пример 1 млн. души, които в този момент не се обезпечават, да бъдат принудени да го създадат.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР