Знак на близост с европейските консерватори, залитане към Русия или

...
Знак на близост с европейските консерватори, залитане към Русия или
Коментари Харесай

Новото семейство на Радев. Защо президентът нареди България до Унгария и Сърбия

Знак на непосредственост с европейските консерватори, клатушкане към Русия или просто съвпадане на политики? Името на българския президент Румен Радев стои под декларация в отбрана на фамилните полезности. До неговото са имената на унгарския и сръбския президент. Какво значи това?

Семействата са основата на обществото и източникът на неговите полезности. Те оформят бъдещето на земното кълбо и даже понижават заканите от климатичните промени.

Тези фрази може да ви звучат като изявление на някой закостенял родственик, само че в действителност са записани в президентска новогодишна от тази седмица.

Под нея - наред с подписите на унгарската президентка Каталин Новак и сръбския държавен глава Александър Вучич, стои името и на българския президент Румен Радев като част от така наречен „ Мрежа на президентите, другари на фамилията “.

Тримата се назовават „ нашето семейство “, а декларацията им е отдадена на „ политиките за отбраната на фамилиите “ - тематика, обичана на доста от консервативните политици в света. През ноември 2023 година съветският президент Владимир Путин одобри декрет с сходно звучене, който афишира 2024 година за „ година на фамилията “ в Русия .

В Унгария и Сърбия не е вест, че президентите им застават зад такава декларация. Новак, която е авторка на самодейността, е близка до унгарския министър председател Виктор Орбан , прочут с си позиции.

Освен това Унгария показва и проруски позиции - тя се против Русия след началото на нейното навлизане в Украйна през 2022 година, а неотдавна над изпращането на помощ от Европейски Съюз за Киев във войната.

В Сърбия Вучич е образец за популистки политик. Отношенията на Белград с Москва са обичайно близки, въпреки че през последната година Вучич изрази и.

Името на Радев обаче е изненада. Той също е прочут с проруските си изявления, а и не за първи път приказва за ролята на „ обичайните фамилни полезности “ в обществото. Новината е по-скоро в формалното му свързване с други политици с този профил.

Има няколко вероятни пояснения за подписа на българския президент до този на сътрудниците му от Унгария и Сърбия. Това може да бъде:
Консервативно обръщение на Радев в опит да опонира на ръководещото болшинство в България; Геополитически знак за непосредственост с Русия; Или просто израз на идентичните хрумвания, които тримата президенти имат за фамилната политика в страните си.

Отчасти поддръжката на Радев за сходна декларация се очакваше, откакто през септември 2023 година президентът в Будапеща, също иницииран от Новак.

На него участваха проруски политици, християнски фундаменталисти и представители на крайни консервативни групи, които упорстват за възбрана на абортите и контрацепцията за „ опазване на фамилията “.

„ Декларацията е продължение и самобитно резюме на полемиките, провели се по време на форума и отдадени на превъзмогването на отрицателните демографски трендове в Европа “, споделиха от пресцентъра на президентството в отговор на питане на Свободна Европа.
Просто има съвпадане на политиките.Слави Василев
„ Тук няма никаква геополитическа връзка “, споделя за Свободна Европа политологът Слави Василев .

„ Просто има съвпадане на политиките, които тези трима президенти споделят във връзка с обичайните фамилни полезности. “

Политологът Даниел Смилов е на друго мнение. Според него присъединяване на Радев в изказването е закостенял и геополитически знак, който слага българския президент по-близо до европейските консерватори и популисти.
За какво приказваме, когато приказваме за фамилията
В декларацията си Радев, Вучич и Новак декларират, че твърдо поддържат политики, които „ укрепват фамилното доближаване “, предизвикват основаването на фамилии и разрешават на дамите „ да се стремят както като майки, по този начин и като експерти “.

Подобни думи са известни в Европа като контрапункт на демократичните придвижвания, които се борят за правата на дамите, ЛГБТ хората и така нататък

Да бъдеш последовател на „ обичайните фамилни полезности “ се възприема като позиция срещу правата на хора, които не желаят или не могат да имат такова „ обичайно семейство “ от брачен партньор, брачна половинка и деца.

„ Лозунгът „ фамилни полезности “ е девиз на консерватизма, който е присъщ за европейския националпопулизъм. В този смисъл българският президент се нарежда наред с водачи като Орбан в Унгария, Джорджа Мелони в Италия, Марин льо Пен във Франция “, разяснява Смилов за Свободна Европа.

Василев е на друго мнение. Според него всекидневната политика не обръща внимание на сериозния демографски проблем, който България има. Президентът Радев обаче го вижда, тъй като счита, че „ обичайните фамилни полезности са в основата на една устойчива и уравновесена демографска политика, каквато е извънредно нужна за България “, споделя политологът.
Защо тъкмо с Унгария и Сърбия
Според Смилов подборът на страните, до които се подрежда България с тази декларация, не е инцидентен. Той напомня, че сегашните ръководства на Унгария и Сърбия са известни с консервативни позиции за фамилията.
Близостта с Унгария и Сърбия е индикация, че президентът търси по-нюансирана геополитическа позиция за България.Даниел Смилов
„ От друга страна, близостта тъкмо с Унгария и Сърбия е индикация, че президентът търси по-нюансирана геополитическа позиция за България - най-много във връзка с Русия “, споделя още Смилов. Както поради сходните политики на Русия по отношение на „ обичайното семейство “, по този начин и поради връзките на двамата сътрудници на Радев с Москва.

Управляващото болшинство на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи има разнообразни позиции от Радев. През 2023 година трите обединения утвърдиха няколко промени в законодателството, свързани с и на. Освен това те започнаха ограничения за отдалечаването на София от Москва - с за Украйна, ранната и така нататък

Затова и двете пояснения за присъединението на Радев към декларацията са знак за отричане на политиките на ръководещото болшинство.

„ Президентът Радев има голямо поле за разрастване на политически послания, които да са в безспорен контрапункт на лишената от всякаква идеология сегашна власт. Традиционните фамилни полезности са образец за това “, споделя Слави Василев.

По думите му фамилните полезности сигурно се споделят и от доста други страни, само че защото самодейността е навръх Унгария, те са решили да я бойкотират.

„ И тук чест прави на президента Радев, че той не действа по този метод “, споделя политологът.
Ще виждаме ли още от новото семейство на Радев
И двамата анализатори не желаят да предвиждат до каква степен Радев ще продължи да си сътрудничи с президентите на Унгария и Сърбия в „ Мрежата на президентите, другари на фамилията “.

Според Василев е допустимо президентът да се асоциира с тях и отсега нататък.

„ Не мислех, че тази връзка ще се институционализира толкоз ясно, и с интерес ще проследявам по какъв начин ще се развие “, споделя Даниел Смилов.

„ Дали това е случайно събитие, или ще се надгради. “

От президентството не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа, свързани със статута на „ Мрежата “ и ролята на Радев в нея, както и с бъдещото съдействието сред Радев, Вучич и Новак.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР